Yes, een andere mode is mogelijk

17/11/2017

We weten het al langer: onze goedkope kleding wordt meestal gemaakt in slechte omstandigheden, tegen een hongerloon. En dat terwijl de eigenaars van kledingketens moeiteloos de lijst van rijkste mensen ter wereld halen. Maar: een andere mode is mogelijk. 

Amancio Ortega, de stichter van kledingketen Zara, is één van de 8 rijkste mensen ter wereld. In 2016 bedroeg zijn fortuin 67 miljard dollar

Textielarbeidster Oum Chan, die werkt voor een leverancier van kledingketen Zara in Cambodja, krijgt 4,5 cent voor 12 genaaide stukken. 

Mensen worden uitgebuit in de hele productieketen van onze kleding, maar het kan anders. Het is perfect mogelijk om textielwerkers te laten werken in veilige en correcte omstandigheden. Om kansen te geven aan talentvolle mannen én vrouwen, in een aangename werksituatie, met een goed loon.

Aandacht voor andere mode

De vrijwilligersteams van Oxfam-tweedehandswinkels hielpen deze maand mee om andere mode volop in de aandacht te zetten. Ze richtten hun etalages speciaal in voor deze “Eerlijk past ook”-campagne. Een goede aanleiding om het eens te hebben over waardig werk in de textielindustrie en degelijke alternatieven.

Wat kunnen we nog doen? 

Druk zetten op de merken en politici: wij zijn de consumenten die kleding kopen, de kiezers die politici verkiezen, en die macht kunnen we gebruiken. 

We kunnen kiezen voor slow fashion: 

Koop fairtrade kleding of tweedehands (in een Oxfam-tweedehandswinkel, bijvoorbeeld?). Zo'n kleding is vaak ook origineler, en je kan je stukken zelf customizen, repareren of zelfs huren of uiteindelijk weer weggeven. Mogelijkheden genoeg om je kledij aan te kopen en niet te snel in de vuilbak te moeten gooien. 

Slow fashion in jouw buurt