Mohamed Juwayer

De oorlog in Syrië is al meer dan vier jaar aan de gang. Mohamed (11) is één van de miljoenen vluchtelingen die de grens zijn overgestoken. Met hulp van Oxfam en zijn goed humeur houdt hij de moed erin.

In Syrië vechten gewapende oppositiegroepen tegen het regime van president Assad in een serie gruwelijke veldslagen, die al meer dan 100.000 levens eiste. Zoals zo vaak bij burgeroorlogen, zijn de slachtoffers gewone mensen. En kinderen, zoals Mohammed. Mohammed is 11 en woont in een tentenkamp bij Barsa, Libanon. Hij is één van de 2,5 miljoen Syriërs die hun land ontvlucht zijn. De helft daarvan zijn kinderen. De situatie in de kampen is hard en er is weinig hoop op beterschap. Maar Mohammed probeert er elke dag opnieuw het beste van te maken. Als tuinman van dienst vrolijkt hij het tentenkamp op met zijn planten en bloemen.

Oxfam leverde in het kamp van Mohammed samen met een lokale partnerorganisatie 4 toiletten, 3 douches en een watertank. Alle inwoners kregen naast voedselbonnen ook geld om huur te betalen. Met gelijkaardige activiteiten in heel Libanon, Jordanië en Syrië zelf, bereikte Oxfam tot nog toe al 900.000 vluchtelingen. Een half miljoen vluchtelingen kreeg via Oxfam drinkbaar water. Met dekens, kledij en vuurtjes, hielpen we 2000 gezinnen om het warm te houden in de wintermaanden. De steun van honderden Belgen helpt Oxfam om basisnoodhulp te blijven leveren en zo de hoop van Mohammed op een andere toekomst, levendig te houden.

Zin om je steentje bij te dragen?

Meer over: Crisis in Syrië, Rampen & conflicten