Lounny

Lounny is 10 jaar oud. Oxfam en de lokale partnersin Laos zorgen ervoor dat ze op school les krijgt over de overstromingen die haar en haar gezin regelmatig bedreigen. Een gewaarschuwd meisje is er twee waard.

Het schooltje waar Lounny les volgt, in het groene Noorden van Laos, heeft een geschiedenis. In 2006 nog stond het gebouwtje onderaan bij de rivier Nam Lik, toen die overstroomde en alles verwoestte. De dorpelingen zochten bij elkaar wat er nog van restte en deden hun best om daarmee een nieuwe school te bouwen voor de kinderen, een paar honderd meter hogerop. Het resultaat is vandaag de dag nog steeds de dorpsschool van Nathen.

Water is overal in Laos; een zegen voor de landbouw, maar ook een onafgebroken gevaar. Overstromingen verwoesten er regelmatig hele dorpen en snijden boeren af van hun velden. Het verminderen van risico’s bij rampen, heeft te maken met infrastructuurwerken, maar net zo goed met bewustzijn en voorbereiding. In de districten Kasi en Hom pakken Oxfam en haar partnerorganisatie DDMC die uitdaging bij de wortel aan, door preventie in de lagere school te stimuleren. Lounny bijvoorbeeld, krijgt sinds begin 2013 wekelijks les over overstromingen en hoe je ermee moet omgaan. Op een speelse manier, maar met reële gevolgen. De steun voor Oxfam helpt op die manier om Lounny’s kansen op een toekomst gaaf te houden.

Zin om je steentje bij te dragen?

Meer over: Laos, Rampen & conflicten