Edilza Duarte

Edilza Duarte is 24. Samen met haar man en haar kinderen van 6 en 4 jaar oud woont ze in een klein dorpje op de grens van Brazilië en Paraguay. Een petitie van Oxfam zorgde ervoor dat Edilza terug kan hopen op haar eigen stukje land. 

Het gezin van Edilza maakt deel uit van de Guarani-kaiowá, een indigena-gemeenschap, die al tientallen jaren vecht voor het behoud van haar land. Grote suikerrietplantages pikken steeds meer grond in, ook het reservaat van de Guarani. Daardoor verkleint hun terrein om te jagen en te vissen. En de bedrijven verspreiden pesticiden vanuit vliegtuigen, die veel kinderen uit de gemeenschap ziek maken.

Heel wat van de suiker uit die plantages wordt, via het Amerikaanse Bunge, onder meer verkocht aan Coca-Cola. Oxfam zette in de herfst van 2013 een campagne op om Coca-Cola op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. De multinational luisterde en gaat zijn aanpak verregaand veranderen. Met dank aan de 272.000 mensen die wereldwijd de petitie tekenden, mag Edilza hopen dat zij en haar dorpsgenoten binnenkort hun land terug krijgen. Dat toont aan dat de kracht van mensen een enorm verschil kan maken in de strijd tegen armoede.

Zin om je steentje bij te dragen?

Meer over: Landroof, Voedsel