Wat doet Oxfam voor gezondheidszorg en toegang tot medicijnen?

Toegang tot gezondheidszorg is een recht is voor iedereen, en toegang tot kwalitatieve medicijnen net zo goed. Maar de kostprijs van medicijnen, die vaak levensnoodzakelijk zijn, is veel te hoog voor miljoenen mensen.

Een derde van de wereldbevolking heeft geen regelmatige toegang tot medicijnen. Na voeding is het budget voor medicijnen de grootste kost voor een gezin in een ontwikkelingsland. De kostprijs vormt een grote hindernis voor een betere gezondheid.

Internationaal beleid beïnvloeden

Intellectuele eigendom bepaalt mee de prijs van medicatie. Octrooien op geneesmiddelen worden misbruikt. Ze versterken het monopolie van grote farmaceutische bedrijven, en dat vertraagt de opkomst van generische middelen op de markt. Dit systeem jaagt de prijzen de hoogte in.

Oxfam-Solidariteit probeert invloed uit te oefenen op het Europees beleid. Het doel is om te verhinderen dat er te strikte regels komen voor intellectuele eigendom in de niet-Europese landen waarmee Europa onderhandelt over vrijhandelsverdragen.

'Apotheek van de ontwikkelingslanden'

India is bijvoorbeeld wereldwijd de grootste producent van generische geneesmiddelen. Twee derde van in de ontwikkelingslanden gebruikte medicijnen wordt er geproduceerd. India heeft zijn bijnaam van ‘apotheek van de ontwikkelingslanden’ niet gestolen. Samen met andere organisaties strijdt Oxfam ervoor dat het land deze rol niet verliest doordat de regels voor intellectuele eigendom misbruikt worden. Die regels versterken alleen maar het monopolie van deze farmareuzen, ten koste van de algemene toegang tot geneesmiddelen en van het algemeen welzijn.