Wat doet Oxfam tegen ebola in Noord-Kivu?

Ebola NK - street prevention (resize)
20/09/2018

Het is de eerste keer dat een ebola-epidemie huishoudt in een conflictgebied. Al bijna 100 mensen zijn eraan bezweken.

Ondanks de moeilijke omstandigheden, verricht Oxfam opmerkelijk werk in de streek.

Vaccin, nieuw wapen tegen ebola

Oxfam is al lang aanwezig in de regio en beschikt er over een groot netwerk van lokale partners om vaccinatiecampagnes te voeren.

Ebola NK - vaccin

Het vaccin wordt toegediend aan mensen die rechtstreeks in contact zijn gekomen met de ziekte, bijvoorbeeld via een naaste. Ook alle personeel dat met patiënten in aanraking komt wordt gevaccineerd : medische teams, teams die op zoek gaan naar mensen die besmet zijn , begrafenisondernemers, enzovoort.

Voorlichting via lokale overheden

"Wij zijn goed geplaatst om de informatie te verspreiden binnen de gemeenschappen. We kennen de mensen, zij kennen ons”, legt Louise uit. Deze samenwerking is zeer kostbaar, vooral wanneer preventiemaatregelen botsen met de traditie.

"Toen het ebola-virus is opgedoken, hebben we meteen besloten om de lichamen van de overledenen te isoleren. Dat was niet eenvoudig, want de traditie wil dat er meerdere dagen bij het lichaam gewaakt wordt”, vervolgt Louise. “Wij hebben een vergadering moeten beleggen om uit te leggen aan de bevolking waarom dat zo belangrijk is.”
 
Ebola NK - Louise(LR)
Louise, vertegenwoordiger van het district Magina, helpt Oxfam om de informatie te verspreiden binnen haar gemeenschap.

De plaatselijke kerk bijvoorbeeld is een goede plaats om zo’n informatie te verspreiden. De mensen komen er regelmatig samen en wanneer een plaatselijke verantwoordelijke het woord neemt, wordt er ook geluisterd.

Ebola NK - church
Espoir Mahamba (rechts), een lokale gezondheidspromotor voor Oxfam, legt in de plaatselijke kerk uit welke voorzorgen de mensen moeten nemen en op welke symptomen ze moeten letten.

De lokale handel zo snel mogelijk terug op gang trekken

Noord-Kivu is een streek waar heel veel handel wordt gedreven, ondanks de vele conflicten. Uit angst voor het virus blijven de mensen nu weg van de markten. Dat heeft rampzalige gevolgen voor de kleine handelaars die al op de rand van de armoedegrens leven.
 
“Sinds de epidemie is uitgebroken, verkoop ik bijna niets meer. De mensen durven niet naar de markt gaan”, vertelt Marie, aan haar marktkraam in Mangina (foto). “En het heeft geen zin om het elders te proberen, de mensen (van de naburige regio’s) hebben schrik van ons.”

Ebola NK - market

De onrechtstreeks gevolgen van de epidemie zijn niet te verwaarlozen, zo blijkt uit de getuigenis van Marie. Net daarom is het werk dat Oxfam en andere organisaties in de regio verricht zo belangrijk

Oxfam heeft al 138.000 mensen geholpen

Oxfam verdeelt ook drinkwater en installeert kranen met chloorwater om de handen te wassen. Een eenvoudige maatregel die het risico op besmetting serieus vermindert.

Je ziet het: Oxfam en lokale partners doen hun uiterste best om de ebola-epidemie in Noord-Kivu te stoppen. Maar de noden zijn enorm.

Help ebola bestrijden in Noord-Kivu