Waarom 23 centimeter het verschil maken voor vrouwen in Mozambique

Vrouwen in Mozambique werken op hun veldje, met een korte schoffel, waardoor ze gebukt staan.
21/09/2015

Wie een moestuin heeft, weet het: het juiste gereedschap maakt het verschil tussen zwoegen en aangenaam werken. Dat is in Mozambique niet anders.

14 boerinnen uit 4 dorpen in het Chiure-district, Mozambique, deden mee aan een project van Oxfam en 2 lokale boerenorganisaties. De vrouwen ontwierpen nieuw gereedschap, om beter te kunnen werken en meer voedsel op tafel te kunnen brengen.

Saminha Jahali is 57 en woont Katapua, Chiure. Als je daar woont en opgroeit, leef je met wat er beschikbaar is in de buurt. Een beetje geld verdien je met landbouw, of door cabanga te brouwen, een bier van maïsmeel en suiker. Eten haal je voornamelijk van je machamba, je eigen veldje met groenten en gewassen die thuis in de pot belanden.

Benieuwd naar meer over Mozambique?

Beter gereedschap = meer voedsel

De boerinnen in Chiure bewerken hun machamba met oude schoffels. Een snelcursus tuinieren voor dummies: een schoffel bestaat uit een houten steel en een scherp blad. Je kan er de grond mee losmaken, onkruid lossnijden onder de wortel door, en voren trekken om te zaaien.

Met beter gereedschap zouden de boerinnen beter kunnen werken en meer voedsel op tafel kunnen brengen. Daarom deden 14 boerinnen uit 4 dorpen in Chiure mee aan het project van Oxfam en de lokale boerenorganisaties UPC-CD en UDACC (in 2013 en 2014). De boeren en boerinnen van de 4 dorpen bepaalden zelf of ze verandering wilden, en op welke manier.

Mannen versus vrouwen

Saminha Jahali: “De steel van mijn schoffel is kort en gebogen, terwijl de steel van de schoffel van mijn man en zoon recht is. Want mannen moeten zich weinig bukken en vrouwen veel vaker. Mannen hebben meer kracht. Je kan zien dat vrouwen sneller oud worden.”

Of is het omgekeerd? De geringe lengte van de vrouwen-steel is door traditie bepaald. Het wordt zelfs beschouwd als een teken van respect voor je echtgenoot.

Rugpijn, vermoeidheid

De verschillen zie je meteen wanneer boeren en boerinnen samen werken op het veld. De vrouwen staan de hele tijd kromgebogen, omdat hun schoffels een kortere steel hebben, terwijl de mannen rechtop staan.

Sommige schoffels zijn te zwaar, andere types zijn erg klein, en meestal is het blad afgesleten. Probeer het maar eens: een hele dag de grond bewerken met te klein, bot, te zwaar gereedschap. Dag na dag, jaar na jaar. Het grootste risico is – geen verrassing, natuurlijk – fysieke slijtage. Rugpijn, pijn in je armen, vermoeidheid.

Vrouwen: “Wij willen een langere schoffel”

“Ik heb er nooit aan gedacht om een ander soort schoffel te gebruiken dan die van mij”, zegt Saminha. “Omdat ik nooit een ander type gezien heb. Je kan niet denken aan iets dat je niet kent.”

Het Oxfam-project hielp de vrouwen om zelf hun ideale schoffel te ontwerpen. Ze bepaalden zelf de lengte van de steel en kozen de houtsoort. Ook met de mannen waren er gesprekken, zodat die zich bewust zouden worden van de verschillen en moeilijkheden.

De grootste verandering die de vrouwen wilden zien, was de lengte van de steel. “De nieuwe schoffels hebben een lange steel. Dat vermindert de pijn”, legt een van de deelneemsters uit.

Wat de vrouwen veranderden:

  • Vóór het project was de steel gemiddeld 57 cm lang. De vrouwen maakten de steel 23 cm langer en ontwierpen en steel van 80 cm lang.
  • De vrouwen wilden het blad van de schoffel anders, langer: van 15 naar 20 cm. Dat maakt dat je een groter stuk grond kan bewerken op dezelfde tijd als voordien, en dus meer voedsel kan produceren.

Resultaat: minder pijn, meer voedsel

De 14 boerinnen bevestigden unaniem dat de pijn tijdens het werken sterk verminderd is. Met de nieuwe schoffel werken ze ook sneller, waardoor ze meer voedsel kunnen produceren.

 

 

Land: 
Partner: