Volgende halte: een rechtvaardig klimaat?

05/11/2015

Op 29 november stappen duizenden Belgen mee op de Climate Express, een trein/ fietskaravaan/ bus naar Parijs met Belgen die bezorgd zijn om het klimaat. Ook Oxfam gaat mee, want klimaatverandering, honger en armoedezijn één en eenzelfde strijd.

Ga mee met Oxfam op de Climate Express

Wat is klimaatrechtvaardigheid?

De klimaatverandering heeft nu al gevolgen, en in het bijzonder voor mensen in de armste landen. Die landen voelen de klimaatverandering het hardst, maar beschikken vaak niet over de middelen om zich aan te passen aan de klimaatopwarming. De armste landen stoten net het minste CO² uit en dragen dus net het minst bij aan de klimaatopwarming.

Om de klimaattop in Parijs voor te bereiden, hebben de meeste landen plannen ingediend met beloftes over hoeveel CO2-uitstoot ze vanaf 2020 willen beperken. China en Indonesië bijvoorbeeld, landen die vooral sinds 2000 pas veel CO2 uitstootten, willen best de nodige actie ondernemen.

Grote vervuilers, kleine beloftes

Landen als de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie doen alleen beloftes, die niet volstaan om de temperatuurstijging onder de 2°C te houden. Het zijn ook net deze landen die tot op vandaag bij de grootste vervuilers ter wereld horen.

Waarom zou je meegaan?

Cliché, maar het klopt: jij kan mee het verschil maken. Met hoe meer we zijn om een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord te eisen, hoe groter de kans dat de wereldleiders eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen.

Met Ish op de Climate Express

Ish Aït Hamou geeft zijn stem

Schrijver en choreograaf Ish Aït Hamou, die eerder dit jaar zijn stem gaf voor de klimaatvideo van Oxfam, gaat ook mee naar Parijs:

“We kunnen allemaal ons steentje bijdragen voor verandering, door druk te zetten op politici om hun verantwoordelijkheid te nemen. We moeten op straat komen, anders verandert er niks.”

Want het is enorm belangrijk dat er in Parijs een klimaatakkoord komt, dat voldoende doet om de meest kwetsbare mensen te helpen. Ga mee met Oxfam en de Climate Express naar Parijs, en laat jouw stem luid en duidelijk klinken voor het klimaat.

 

Thema: