Video: de overval waar niemand het over heeft

31/10/2017

Wie belastingen ontwijkt, steelt de medische zorgen en medicijnen van de armste mensen. Niet letterlijk natuurlijk… Maar door belastingontwijking door bedrijven mislopen arme landen wel miljarden euro’s, die geïnvesteerd kunnen worden in gezondheidszorg. Check deze video!

Wist je dit?

  • Bedrijven ontwijken elk jaar 89,5 miljard euro aan belastingen in arme landen 
  • Amper 1/3de van dat bedrag zou genoeg zijn om essentiële gezondheidszorg te betalen die kan voorkomen dat 8 miljoen moeders, baby’s en kinderen onnodig sterven 

Het zijn de armste mensen die moeten boeten voor belastingontwijking. Wanneer bedrijven belastingen ontwijken, hebben arme landen niet genoeg geld voor cruciale diensten als ziekenhuizen en andere gezondheidszorg. 

Help mee om deze misdadige belastingontwijking te stoppen: 

Teken de petitie

Belastingen en proper water in Bangladesh

Rasheda uit Bangladesh is 1 van de miljoenen mensen die de gevolgen van belastingontwijking ondervindt. In Bangladesh leven bijna 40 miljoen mensen in armoede. 

"Afval en vuil water stromen gewoon langs ons huis. We zien zelfs uitwerpselen op het water drijven. Daardoor is mijn gezin meestal ziek. De kinderen hebben het meest last van diarree. Elk bezoek aan de dokter kost veel geld. Moet ik geneesmiddelen kopen voor mijn kinderen, of eten voor het gezin?"

Belastingontwijking door multinationals kost Bangladesh elk jaar naar schatting $310 miljoen dollar. 

“Als de grote fabrieken en industrieën genoeg belastingen hadden betaald aan de overheid, dan zouden we misschien niet zoveel problemen hebben.” 

De ontbrekende belastinginkomsten zouden in Bangladesh gebruikt kunnen worden voor dingen als proper water voor iedereen, riolen en ziekenhuizen: zaken die mensen in armoede dringend nodig hebben om uit hun moeilijke situatie te raken. 

“Ik heb veel dromen. Dat ik op een dag naar een propere plek kan verhuizen, en een huis kan bouwen waar mijn kinderen geen last meer zullen hebben van diarree en niet meer ziek zullen worden. Ik ben een moeder. Wanneer mijn zoon en dochter mij mama noemen, vergeet ik al mijn zorgen.” Het volledige relaas van Rasheda kan je hier bekijken

Nierproblemen in Vietnam? 

Oanh (27) moet 3 keer per week naar het ziekenhuis voor nierdialyse: “Op maandag, woensdag en vrijdag. Ik kan geen niertransplantatie betalen, dus heb ik dialyse nodig om te overleven. Dat duurt nu al 10 jaar en ik heb complicaties over mijn hele lichaam.” 

Terwijl de Vietnamese economie snel groeit, kunnen de armste mensen in Vietnam geen essentiële gezondheidszorg betalen. (lees verder onder de video)

“Soms zie ik Oanh maanden niet”, vertelt haar moeder. “Ik moet werken om haar geld te kunnen geven. Ook al hebben we een verzekering, toch zijn de medische kosten heel hoog. Op een bepaald moment heb ik elk bed in huis en al mijn varkens verkocht om de kosten te kunnen betalen.” 

De rijkste mensen in Vietnam hebben toegang tot gezondheidszorg, terwijl mensen zoals Oanh steeds dieper in de armoede worden geduwd. 

“Ik kan de voorschriften toch niet betalen”

Oanh: “Ik verdien nu 44 tot 53 dollar per maand, terwijl geneesmiddelen, eten, water, huur en elektriciteit minstens 176 dollar kosten. Ik word verdrietig als ik de voorschriften zie die ik toch niet kan betalen.” 

Dat kan anders

“Ik voel me waardeloos, omdat mijn familie afziet door mij”, vertelt Oanh. “Ik verkoop illegaal thee in het ziekenhuis om de dialyse te kunnen betalen. Die ongelijkheid maakt me triest. Moest ik op het Ministerie van Gezondheid werken, ik zou arme mensen voorrang geven, gratis medisch onderzoek, ziekenhuisverzorging en voldoende medicijnen. Dat zou eerlijker zijn. 

“Nu hard optreden”

Maaike Vanmeerhaeghe (Oxfam-Solidariteit) reageert: “De armste mensen worden overal ter wereld uitgesloten van minimale medische verzorging die hun leven kan redden. Er is geen enkel geldig excuus om niet nu hard op te treden tegen belastingontwijking.”

Land: