Voedsel voor iedereen

805 miljoen mensen - 1 op de 9, dus - gaan met een lege maag slapen. Driekwart van de mensen die honger hebben, leeft op het platteland en produceert zelf voedsel. Oxfam pleit voor een ander, familiaal landbouwmodel, gebaseerd op voedselsoevereiniteit.

Met de steun van:

 • Mevrouw Ho Channao plukt thee op een bioplantage in Paksong, Laos. Ze brengt haar oogst naar de theebedrijfjes van Oxfam-partner Lao Farmer Products, waar de blaadjes verwerkt worden tot groene thee met een fairtradelabel. De blaadjes worden maar heel licht gefermenteerd, zodat alle waardevolle stoffen behouden blijven. Alles wordt handmatig verpakt, en zo zorgen de fabriekjes ook voor heel wat werkgelegenheid. Met de opbrengst van de thee worden sociale projecten gesteund, zoals de bouw van een schooltje.

  Lees meer over
  Laos
  Voedsel voor iedereen
  ASDSP
 • “De Peul in Burkina Faso leiden een nomadisch leven. De vrouwen halen hun inkomen vooral uit de verkoop van melk”, zegt Korotoumou Gariko. Zij nam het initiatief om de vrouwen samen te brengen, om de lokale melksector te beschermen tegen de goedkope import van buitenlands melkpoeder. “Met de steun van Oxfam hebben wij de Unie van minimelkerijen (UMPL-B) opgericht. Zo hebben we hebben ervoor kunnen zorgen dat onze eigen producten beter verdeeld worden op de markt. Samen met de Unie van melkverwerkers zetten we de overheid onder druk. Want het gaat om onze voedselsoevereiniteit en om ons leven.”

  Lees meer over
  Burkina Faso
  Voedsel voor iedereen
  UMPL-B
 • Haïti: Veterimed

  "Ik kan bijdragen aan het welzijn van mijn familie, en ervoor zorgen dat mijn kinderen niets te kort komen en naar school gaan. Dat is wat er veranderd is." Hélène Paul is boerin in Haïti. Na de aardbeving van januari 2010 heeft Oxfam ‘Lèt Agogo’ financieel gesteund. Dat is een programma van onze partnerorganisatie Veterimed. Hélène kreeg een koe, die ze na 4 jaar verkoopt aan een andere landbouwer. Daardoor kon ze tijdelijk de melkproductie opdrijven en ook bijdragen aan het herstel van de landbouw.

  Lees meer over
  Haïti
  Voedsel voor iedereen
  Veterimed

86% van de bevolking in Burkina Faso is actief in de landbouw. Toch hebben de boeren geen voedselzekerheid.

Op melkpoeder moet maar 5 % taks betaald worden bij import in Burkina Faso. Dat is veel te weinig om de lokale melksector te beschermen.

De uitdagingen

De uitdagingen voor voedsel

Vaak zijn het net de boeren die zelf voedsel produceren, die honger hebben. Onaanvaardbaar, toch? De voedselzekerheid van miljoenen mensen wordt bedreigd. Doordat ze weinig toegang hebben tot productiemiddelen. Doordat er ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Omdat het klimaat verandert, of omdat er conflicten of oneerlijke handel zijn.

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam voor voedsel?

Iedereen, waar ook ter wereld, heeft recht op voldoende voedsel. Daarvoor werkt Oxfam samen met lokale organisaties in ontwikkelingslanden. We voeren campagne om het voedselsysteem te veranderen en we overtuigen politici en bedrijven te overtuigen van een meer duurzame aanpak. Samen kunnen we een duurzame en eerlijke wereld laten groeien.

We doen opleiding en kwaliteitscontrole bij de boeren en zorgen ervoor dat ze een eerlijke prijs voor hun producten krijgen.

Sisalio Svengsuksa, Directeur Oxfam-partner Lao Farmer Products

Lees meer over
ASDSP
Voedsel voor iedereen
Laos