Rampen en conflicten

Waar mensen gebukt gaan onder een humanitaire crisis, staat Oxfam klaar met hulpprogramma’s voor de slachtoffers. Wij redden mensen. We versterken ook hun overlevingsvermogen en weerbaarheid bij conflicten en natuurrampen. Oxfam waakt erover dat de rechten van slachtoffers gerespecteerd worden.

 • In het dorp Khan Al Ahmar woont een van de 20 gemeenschappen van Palestijnse bedoeïenen die dreigen verdreven te worden. De toegang tot het dorp is langs alle kanten afgesloten, door de omringende kolonies en door een autoweg die Jeruzalem verbindt met de Dode Zee. 

  Eid Abu Hamis legt uit welke ingrijpende gevolgen de confiscatie van gronden heeft op de voedselvoorziening: “De dorpsbewoners kunnen geen tarwe, kikkererwten, gerst en linzen meer telen en hebben een groot deel van hun vee moeten verkopen. Nu overleven ze van 40 schapen en geiten en een enkele kameel.”
  (foto: Simon Rawles/Oxfam)

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Rampen en conflicten
 • Abel Veiga Esperon was niet bang van orkanen tot Paloma het land trof. Die dag staat voor altijd in zijn geheugen gegrift. De landbouwer is in het bureau van 'La Baobita' gevlucht, de coöperatie waarvan hij de verantwoordelijke was.  “Het was verschrikkelijk, er waren dingen die overal in het rond vlogen, de struiken en de windmolens vlogen weg”, herinnert Abel zich, “Het zeewater liep tot hier.” 'La Baobita' was een van de 78 coöperaties die verwoest werden door de orkanen Ike en Paloma. Ze zijn heropgestart met de hulp van een Oxfam-project, gerealiseerd door meerdere lokale en internationale partnerorganisaties en mede gefinancierd door de EU.

  Lees meer over
  Cuba
  Rampen en conflicten
 • Teresa Ramona Rodas (midden) woont met haar gezin in een slechte woning op een heuvel in San Luis, in een buitenwijk van San Salvador. “We krijgen hier dikwijls overstromingen en aardverschuivingen. Na de doortocht van de orkaan Stan zijn mensen van de organisatie PROCOMES langsgekomen om ons te helpen. Ze legden ons uit hoe we ons beter kunnen beschermen en wat we moeten doen in geval van een orkaan. Wij hebben geleerd ons risicogebied in kaart te brengen en plaatsen te zoeken waar we snel beschut zijn. Nu weet iedereen waar naartoe om in veiligheid te zijn.”

  Lees meer over
  El Salvador
  Rampen en conflicten
  PROCOMES

23 dorpen in Hom en Kasi, Laos, worden met hulp van Oxfam beter voorbereid op aardbevingen en overstromingen. 

350.000 Haïtianen leven – na de aardbeving in 2010 - nog steeds in zeer slechte hygiënische omstandigheden. Ze hebben onvoldoende toegang tot water en voedsel.

De uitdagingen

De uitdagingen bij rampen en conflicten

Elk jaar worden miljoenen mensen geconfronteerd met rampen of gewapende conflicten. Ze vluchten uit hun huis en verliezen alles, van vandaag op morgen. Ze worden getroffen door honger en ziektes. In deze omstandigheden is hun overlevingskans afhankelijk van de hulp die ze krijgen om hun basisbehoeften te vervullen. Ook bij trage rampen, zoals een hongersnood na periodes van droogte.

Wat doet Oxfam

Nieuws en Updates

Persberichten

Andrew Pugh

We hebben dringend behoefte aan een plan voor duurzame en realistische migratie, geleid door Haïtianen en voor Haïtianen.

Andrew Pugh, landendirecteur van Oxfam in Haïti

Lees meer over
Rampen en conflicten
Haïti