Landroof

Wat als ze morgen je huis, je maaltijd of je identiteit afpakken? Grote multinationals pikken wereldwijd land in van inheemse bewoners. De overheden van die landen laten dat vaak toe, door een zwak landbeleid te voeren. Het fenomeen heet landroof en komt vaak voor bij inheemse gemeenschappen. Oxfam helpt om deze mensen en hun land te beschermen.

 • Een tractor van multinational Mitr Lao oogst het suikerriet van Laotiaanse boeren. In 2005 opende de suikergigant een fabriek in het Zuiden van Laos en bood de lokale boeren aan om suiker te gaan verbouwen. Als de boeren hun land en arbeid ter beschikking stelden, zou Mitr Lao de oogst opkopen. ‘Contract farming’ heet dat, en de praktijk grenst aan landroof. Jaren later zitten 9 op 10 deelnemende boeren en hun gezin tot over hun oren in de schulden. Oxfam en lokale partner LFTU helpen hen om zich te organiseren en hun onderhandelingspositie met het bedrijf te versterken.

  Lees meer over
  Laos
  Landroof
  LFTU
 • In Huehuetenango (Guatemala) zijn lokale bewoners van hun land verjaagd door buitenlandse bedrijven. Oxfam-partner CEIBA steunt boeren om opnieuw toegang tot hun land te krijgen. CEIBA helpt de mensen in de dorpen ook om maïs, pompoenen en bonen te telen op gezamenlijke grond van hun gemeenschap. Zo zijn mensen opnieuw zeker van hun eten en hebben ze bovendien meer gevarieerd en evenwichtig eten op tafel.

  Lees meer over
  Guatemala
  Landroof
  CEIBA

1,1 miljoen hectare land werd de voorbije 10 jaar in Laos verkocht of verhuurd. De beschikbare grond voor landbouw verkleint er in sneltempo.

De uitdagingen

De uitdagingen bij landroof

Bij grootschalige investeringen worden kleine boeren regelmatig met geweld van hun grond verdreven. Ze verliezen hun werk en inkomen. Door die landroof wordt er steeds minder voedsel geproduceerd voor de lokale consumptie. Grond die voordien bestemd was voor voedsel wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van biobrandstoffen voor de Europese markt. Op die manier raken onze brandstoftanks gevuld, maar blijft de maag van boerengezinnen in het Zuiden leeg.

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam tegen landroof?

Met haar internationale GROEI-campagne voert Oxfam de druk op overheden en bedrijven op om landroof te stoppen. Toegang tot grond is een fundamenteel recht en moet beschermd worden. Want boeren zonder land zijn niet in staat om hun gezin te eten te geven. Oxfam zet het publiek wereldwijd aan om de eigen consumptie kritisch te bekijken en om mee druk uit te oefenen op zoals de Wereldbank om hun investeringsbeleid te herzien.

Het werk van Oxfam

Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen:

Stéphane Parmentier

Sinds de voedselcrisis van 2008 worden veel mensen in het Zuiden beroofd van hun grond, zonder compensatie.

Stéphane Parmentier, Oxfam-beleidsmedewerker Toegang tot land

Lees meer over
Landroof
Mali