Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen

Snel een dokter vinden, correct geïnformeerd worden over je gezondheidstoestand, aan de nodige geneesmiddelen geraken, dat lijkt voor ons de normaalste zaak. Nochtans kan een groot deel van de wereldbevolking daar enkel van dromen. Nochtans is gezondheidszorg een basisrecht voor iedereen. Oxfam strijdt alvast ten volle voor dit basisrecht, zodat een kwalitatieve, openbare gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar zal zijn.

 • HWC & UHWC

  Nibal (hier met haar zoontje Karam van 4 maanden) volgt een opleiding voor vrouwen van het mobiel ziekenhuis van HWC in Beit Ula, Westelijke Jordaanoever. “Het was een uitstekende les! Het is de derde keer dat ik kom en het heeft me bijvoorbeeld geholpen voor de gezinsplanning. Ik heb zo kunnen wachten tussen de geboortes van mijn eerste en mijn tweede kind. Ik ga deze methode blijven toepassen.”

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  HWC en UHWC
 • HWC & UHWC

  Het ‘Al-Awda’-ziekenhuis van HWC is het tweede grootste gezondheidscentrum in de Gazastrook. Het is het belangrijkste centrum voor verloskunde en gynaecologie. Het ziekenhuis speelt ook een essentiële rol voor de verzorging van gewonden tijdens conflicten. Aan de zwakste patiënten worden tarieven toegekend die 30 tot 100 % lager zijn. Dit kleine meisje is net geboren. Het is het zesde kindje van Iman (26) en heeft nog geen naam gekregen.

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  HWC en UHWC
 • UHWC & PMRS

  Het dorp Om Al Mahed (Gazastrook) ligt in een afgelegen gebied met gereglementeerde toegang, dicht bij de bufferzone. Een mobiel ziekenhuis van PMRS komt hier om de twee weken langs. Islam Najar heeft 4 kinderen: “De 2 kleintjes hebben een chronische keelontsteking en ik heb een hoge bloeddruk. We hebben geen inkomsten. We overleven enkel met de hulp van anderen in onze gemeenschap.” Hier krijgen ze vitaminen en raad over voeding.

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  PMRS

Goed opgeleide gezondheidswerkers zijn schaars in Mali: er is slechts 1 vroedvrouw voor 24.000 inwoners. 68 % werkt in het district Bamako.

De uitdagingen

De uitdagingen voor gezondheidszorg en toegang tot medicijnen

De toegang tot een kwaliteitsvolle gezondheidszorg is een basisrecht en geen luxe. Elk individu moet terechtkunnen in een lokaal gezondheidscentrum of in een ziekenhuis. Niet alleen om de zorg te krijgen die hij nodig heeft, maar ook voor betaalbare medicijnen. Toch hebben miljoenen mensen in ontwikkelingslanden slechts toegang tot medische zorg van een erbarmelijk niveau, of zelfs helemaal niet. Bovendien is het erg duur, zijn er onvoldoende ziekenhuizen en is het personeel vaak onvoldoende opgeleid.

Wat doet Oxfam

Het werk van Oxfam

Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen: