Gelijke rechten voor vrouwen

Miljoenen mensen moeten leven van minder dan 1 dollar per dag, en 70% van hen zijn vrouw. Samen met Oxfam komen vrouwen en meisjes op voor hun rechten en vechten ze tegen discriminatie. Want gendergelijkheid is in het voordeel van iedereen, vrouwen én mannen. 

 • Katia werd jarenlang mishandeld door haar man. Ze sloot zich aan bij Amifanic, een Oxfam-partner die vrouwen in Nicaragua ondersteunt. “Amifanic gaf me terug vertrouwen in mezelf en in mijn medemens”, vertelt Katia. “Ze hadden geduld, luisterden naar mijn verhaal en begrepen me.” Met de hulp van Oxfam en Amifanic diende Katia klacht in bij de rechtbank op basis van de nieuwe wet tegen geweld op vrouwen.

  Lees meer over
  Nicaragua
  Gelijke rechten voor vrouwen
  AMIFANIC
 • Simone Phuangvilay (31) geeft opleidingen voor Oxfam-partner CAMKID in Laos. CAMKID is een non-profitorganisatie die inheemse vrouwen en hun families een beter leven wil geven. Ze geven workshops over landbouwontwikkeling, sociale en economische vaardigheden en strategische planning. “Inheemse vrouwen zoals ik worden zelden lesgevers. Mensen vinden het moeilijk om te aanvaarden dat vrouwen ook sterk kunnen zijn.”

  Lees meer over
  Gelijke rechten voor vrouwen
 • Jorthor (53) teelt groenten en fruit met de hulp van Oxfam-partner CAMKID. Die helpen groepen vrouwen om een alternatieve bron van inkomsten te creëren door groenten te kweken. “Door de groentetuin hebben we extra inkomsten,en die helpen ons om de school voor onze kinderen te betalen en om spullen te kopen zoals keukengerei”, vertelt Jorthor. Zelf heeft ze 6 dochters en 3 zonen. “De groenten zijn een stabiele bron van inkomsten.”

  Lees meer over
  Gelijke rechten voor vrouwen

Basisonderwijs is een prioriteit: 70,7 % van de meisjes gaat naar school, tegenover 89,5 % van de jongens. Meisjes haken vaak vroeger af.

Van alle verkozen politici wereldwijd is slechts 16 % een vrouw. 

De uitdagingen

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam?

Vrouwenrechten staan centraal in alles wat Oxfam doet. We werken samen met lokale organisaties die zich inzetten voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. We geven een stem aan vrouwengroepen, kleine boerinnen en onderneemsters, zodat ze mee beslissingen kunnen nemen. Bij een humanitaire ramp zorgen we ervoor dat vrouwen extra beschermd worden, en we doen alles wat we kunnen om geweld tegen vrouwen de wereld uit te helpen.
Florineldi Ochoa Morales de Lopez

Ik wil een rolmodel zijn voor mijn kinderen en voor andere vrouwen.

Mildred Florineldi Ochoa Morales de Lopez, begunstigde van onze partner AMES

Lees meer over
AMES
Gelijke rechten voor vrouwen
Guatemala