Supertyfoon Mangkhut: Oxfam is ter plekke

water distribution mangkut philippines
18/09/2018
Supertyfoon Mangkhut heeft veel schade aangericht op de Filipijnen. Oxfam en haar lokale partners zijn ter plaatse om noodhulp te bieden. Ze verdelen onder meer drinkwater in de getroffen gebieden. 
 
Mangkhut kwam zaterdag aan land in Baggao, een stad in het noorden van Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. Dit ging gepaard met striemende winden en onophoudelijke stortregens. De tyfoon trok daarna verder de rest van het eiland,. De Filipijnse autoriteiten melden dat minstens 5 miljoen mensen leven in het gebied dat is getroffen door de tyfoon. Het officiële dodental liep inmiddels op tot 74.

Vernietigende impact

April Abello-Bulanadi, een Oxfam-medewerker die in het rampgebied aanwezig is,  maakte de orkaan mee vanop de eerste rij. Ze stuurde deze update: “De wind huilt. Het dak van het hotel waar het noodhulpteam bijeenkwam, is weggeblazen. We zitten op de derde verdieping. De muren en het plafond trillen. Het regent non-stop.” 
 
In sommige gebieden is de stroom uitgevallen. Wegen, landbouwgebieden en huizen zijn verwoest. Meer dan 200.000 mensen moesten hun huizen verlaten. Velen van hen werden geëvacueerd naar scholen, kerken en andere grote gebouwen.
 
Tyhpoon Mangkhut Philippines
 

Levensreddende hulp nodig

Oxfam en haar lokale partners staan gereed met hulpgoederen. Zij  hebben zich verenigd in het ‘Humanitarian Response Consortium’, dat instaat voor de noodhulp. Oxfam maakt ook voor de noodhulp in de getroffen gebieden 100.000 euro vrij van haar Rampenfonds. Zij geven prioriteit aan de provincie Rizal, die geografisch het meest geïsoleerd is. 299 gezinnen lopen er momenteel het risico op door water overgedragen ziekten en diarree. Oxfam verdeelt er onder meer proper water en waterkits.

 
Landendirecteur Maria Rosario Felizco van Oxfam Filipijnen maakt zich ernstig zorgen over de situatie van mensen die in het rampgebied wonen. “Zij hebben dringend levensreddende hulp nodig, zoals toegang tot voedsel, schoon water, onderdak en sanitaire voorzieningen. Oxfam en lokale partners staan klaar om de Filipijnse regering te ondersteunen. In onze noodhulp geven we prioriteit aan vrouwen en meisjes omdat die vaak het kwetsbaarst zijn.’’.
 
 
Tyhpoon Mangkhut Philippines

Pijnlijke gevolgen klimaatverandering

Mangkhut is de 15de storm die de Filipijnen treft dit jaar, en tot nu toe de hevigste. De eilandengroep wordt jaarlijks getroffen door gemiddeld 20 tyfoons. Het land is nog niet helemaal hersteld van de gevolgen van Hayan in 2013. Deze orkaan richtte een enorme ravage aan.