Succes! Daarom maakt de Europese Unie nu ook een grijze lijst voor belastingparadijzen

05/12/2017

We hebben dit jaar intensief campagne gevoerd voor eerlijke belastingen... Met succes! De Europese Unie heeft vandaag, onder druk van Oxfam en van de publieke opinie, een strengere lijst van belastingparadijzen opgesteld dan eerst gepland was. 

Armoede de wereld uit helpen, dat is niet alleen noodhulp uitdelen bij een ramp of ontwikkelingsprogramma's opzetten. Oxfam werkt ook achter de schermen om de oorzaken van armoede aan te pakken. Want armoede begint vaak bij beleid en wetten die nadelig zijn voor de meest kwetsbare mensen. 

Zo zet je druk op ingewikkelde politieke processen

De Europese Unie heeft vandaag haar langverwachte lijst met belastingparadijzen gepubliceerd. Europa heeft officiële criteria voor wat een belastingparadijs is, maar veel belastingparadijzen hebben gelobbied om toch niet op de lijst te moeten staan. Het zag er lang naar uit dat de zwarte lijst van belastingparadijzen dus niet echt wereldschokkend zou zijn. 

Daarom schakelden we een versnelling hoger met de Krijg Gelijk-campagne: Oxfam bracht een kritisch rapport uit over de lijst. De EU past haar eigen criteria niet eens toe op de eigen EU-lidstaten, dus we maakten die oefening ook voor Europa. Volgens haar eigen criteria zou de Europese Unie de lidstaten Ierland, Nederland, Luxemburg en Malta op de zwarte lijst moeten zetten. 

Succes: een zwarte én een grijze lijst van belastingparadijzen

Het rapport kreeg veel aandacht in de Belgische en Europese media. We organiseerden een mediastunt om nog meer aandacht te creëren.

Dankzij alle aandacht in de media en politiek heeft de EU naast een zwarte lijst ook een grijze lijst gepubliceerd: een lijst met landen die tegen eind 2018 bepaalde hervormingen moeten doorvoeren, als ze niet op de échte zwarte lijst terecht willen komen. Het gaat om landen als Zwitserland, Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Natuurlijk blijven we dit bij Oxfam van dichtbij volgen. Kunnen we daarvoor ook op jouw steun rekenen? 

En nog goed nieuws... 

België gaat zich nu ook houden aan de afspraken die ons land in Europa heeft gemaakt over internationale belastingontwijking (specifiek: controlled foreign company-regels). Dat lijkt evident, maar ook hiervoor was veel politieke en publieke druk nodig, en daar hebben we de laatste maanden hard aan gewerkt. Oxfam-experte Maaike Vanmeerhaeghe gaf in Terzake (FR: RTBF-journaal), op Kanaal Z en in andere media uitleg bij de gevolgen voor ontwikkelingslanden.

We bezorgden onze rapporten en andere informatie over belastingontwijking aan geïnteresseerde politici en journalisten. Want we zien hoeveel impact eerlijke belastingen kunnen hebben voor mensen in armoede, wereldwijd. De beloftes die België gemaakt heeft voor nieuwe maatregelen zijn nog te zwak om veel verandering te kunnen veroorzaken, en daarom blijven we campagnevoeren en het beleid beïnvloeden. 

Onze petitie voor meer fiscale transparantie al getekend?

Waarom voeren we campagne tegen belastingontwijking?

Ontwikkelingslanden mislopen elk jaar 100 miljard dollar, omdat multinationals belastingen ontwijken. Stel je voor wat met je met zoveel geld kan doen! Ziekenhuizen bouwen, pensioenen betalen, leraren opleiden... Publieke diensten zijn de meest efficiënte wapens tegen armoede en extreme ongelijkheid.  Daarom voert Oxfam sinds 2014 campagne tegen extreme ongelijkheid en voor eerlijke belastingen