Stop ongelijkheid, eis eerlijke belastingen

21/01/2019

Uit ons nieuw rapport over ongelijkheid in de wereld blijkt dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Dat willen wij veranderen door multinationals aan te zetten eerlijk hun belastingen te betalen. Want zo komt er genoeg geld vrij voor openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs.

De rijkdom van alle miljardairs samen is in 2018 gestegen met €2 miljard per dag, een toename van 12% op één jaar tijd. Voor de armste helft van de wereldbevolking (3,8 miljard mensen) was het net omgekeerd. Hun gezamenlijke rijkdom daalde vorig jaar met meer dan €400 miljoen€ per dag, een daling van 11%.

Deze groeiende ongelijkheid ondermijnt de strijd tegen armoede. Het politiek beleid waarbij superrijken en multinationals steeds minder belast worden en de uitgaven voor openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs tegelijk worden afgebouwd, treft vooral de armste mensen.

Terwijl rijken steeds rijker worden, hebben miljoenen mensen wereldwijd geen toegang tot de basisdiensten zoals gezondheid en onderwijs. En wanneer de openbare diensten het laten afweten, betalen vooral vrouwen en meisjes de hoogste prijs. Bij geldgebrek krijgen meisjes minder kansen om te studeren en vrouwen besteden een groot deel van hun tijd aan onbetaald werk in het verzorgen van hun gezin en familieleden.

10.000 doden per dag

Uit het nieuwe Oxfam-rapport “Public Good or Private Wealth” blijkt het volgende:

  • Elke dag sterven er 10.000 mensen omdat ze geen toegang hebben tot gezondheidszorg.
  • Vandaag gaan 262 miljoen kinderen niet naar school.
  • Jaarlijks wordt er 16,4 miljard uur aan onbetaalde zorg uitgeoefend, vooral door vrouwen in armoede.
  • Een extra belasting van 0,5% op het vermogen van de 1% allerrijksten, zou jaarlijks evenveel kunnen opbrengen als het bedrag dat nodig is om onderwijs te financieren voor alle 262 miljoen kinderen die nu niet naar school gaan en om de gezondheidszorg te financieren waarmee de dood van 3,3 miljoen mensen zou kunnen vermeden worden.
  • Superrijken verbergen €6,6 miljard voor belastingdiensten.
  • Door de belastingontwijking van superrijken en multinationals lopen ontwikkelingslanden tot meer dan €140 miljard aan belastinginkomsten mis per jaar.

Een wereld van verschil

Toen de Indische Chhatiya zwanger was van haar vierde kind, moest ze vechten om goede medische zorg te krijgen. Haar pas bevallen baby reageerde niet op prikkels. Omdat het centrum voor eerstelijnszorg geen echografie kon uitvoeren en niet was uitgerust voor neonatale zorg, moest ze naar een privé ziekenhuis. Het kostte haar en haar man €63 voor de baby werd opgenomen. Dat is meer dan wat het gezin in één maand tijd verdient, dus moesten ze een lening afsluiten. Toen de baby weer gezond was, wou het ziekenhuis hem niet meteen laten gaan zodat Chhatiya en haar man bijkomende verzorging zouden betalen. Pas na veel aandringen mochten ze met hun baby naar huis keren.

Samen met Chhatiya worden jaarlijks 60 miljoen andere Indiërs in de armoede gestort door de torenhoge gezondheidskosten. De Indische overheid heft nauwelijks belastingen op het inkomen van de superrijken en heeft tegelijk één van de laagste budgetten ter wereld voor gezondheidszorg.

Lees hier het volledige verhaal van Chhatiya.

Daartegenover staat het feit dat vier grote farmaceutische multinationals voor miljarden euro’s aan belastingen ontwijken. Eén van die vier multinationals is Johnson & Johnson, moederbedrijf van het Belgische Janssen Pharmaceutica. Dat laatste betaalde van 2013 tot 2015 amper 1 à 2 % belastingen in België.

Ongelijkheid is een politieke keuze

Eén van de meest efficiënte manieren om ongelijkheid tegen te gaan, is investeren in openbare diensten. Dank zij goed functionerende en liefst gratis openbare diensten krijgen ook de armsten toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, een pensioen en sociale zekerheid. Aangezien de overheden bepalen hoeveel geld er in openbare diensten geïnvesteerd wordt, kunnen zij de ongelijkheid verminderen.

Jammer genoeg zien we een trend waarbij investeringen in openbare diensten dalen, zogenaamd vanwege te weinig middelen. Tegelijk worden de belastingen voor superrijken en multinationals steeds verlaagd. Zo betalen farmaceutische multinationals die miljarden winsten boeken, nauwelijks belastingen. Als multinationals eerlijk belastingen betalen, is er geld genoeg om te investeren in openbare diensten. Daarom eisen we dat Johnson & Johnson, één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, eerlijke belastingen zou betalen.

Wat kunnen we doen?

We kunnen bij onze politieke leiders aandringen op een beleid dat iedereen gelijke kansen geeft en niemand achterlaat. Een beleid waarbij er meer wordt geïnvesteerd in openbare diensten en er tegelijk werk wordt gemaakt van eerlijke belastingen. Overheden zouden de belastingen op superrijken en multinationals moeten verhogen. Tegelijk kunnen we de multinationals zelf op hun maatschappelijke rol aanspreken en hen aanzetten om hun belastingen eerlijk te betalen in plaats van die via belastingparadijzen te ontwijken.

 

 

Thema: