Sociale bescherming = ongelijkheid aanpakken

23/03/2015

Belgische ngo’s, vakbonden en mutualiteiten starten een campagne voor sociale bescherming. Want sociale bescherming is de beste manier om ongelijkheid aan te pakken, dat staat vast.

Drie vierde heeft geen sociale bescherming, en die helpt je net wanneer je op je kwetsbaarst bent in je leven: als je zonder werk valt, als je ziek wordt of zwanger bent. Zonder sociale bescherming is het moeilijk: elk jaar komen 100 miljoen mensen in armoede terecht omdat gezondheidszorg zoveel kost. Daarom schaart ook Oxfam-Solidariteit zich achter de Belgische campagne Sociale bescherming voor iedereen.

Echt nodig?

Sociale bescherming is meer dan nodig, bij ons én in de armste landen. Voor wie? Voor wie ziek wordt, maar zijn behandeling niet kan betalen. Voor wie voltijds werkt en toch arm is. Voor wie ontslagen wordt of zijn oogst vernield ziet, en daardoor geen inkomen heeft. Voor wie zijn hele leven lang werkt, maar geen pensioen krijgt op zijn oude dag.

5 miljard mensen

Meer dan 5 miljard mensen moet zien te overleven zonder voldoende sociale bescherming. Ook in België, want hier leven nog steeds 1,5 miljoen mensen in armoede. Armoede is het grootste gevolg van een gebrek aan sociale bescherming. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit.

Betaalbaar

Het kan anders. Als landen voldoende middelen vrijmaken, dan kunnen ze de kosten van sociale bescherming gemakkelijk betalen. Een belasting van amper 1,5% op het vermogen van miljardairs zou in de armste landen bijvoorbeeld volstaan om gezondheidszorg te voorzien.

Sociale bescherming werkt

Landen als Thailand, Brazilië en Indonesië bewijzen het: sociale bescherming stimuleert de ontwikkeling én vermindert de ongelijkheid. Een jaar nadat Thailand een systeem van universele gezondheidszorg invoerde, betalen de armste Thai jaarlijks de helft minder voor gezondheidszorg. Ook de kinder- en moedersterfte daalde. Sociale bescherming werkt.

Plak je pleister voor sociale bescherming op www.socialebescherming.be

 

Thema: