Seksueel en ander wangedrag: Oxfam maakt leden onderzoekscommissie bekend

15/03/2018

Een onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen Oxfam, en die begint vandaag aan haar taak. 

Oxfam kondigde op 16 februari een wereldwijd actieplan aan om beschermingsmechanismen sterker te maken in de hele organisatie en wantoestanden uit te roeien. Dat gebeurde als reactie op de zaak en beschuldigingen van seksueel wangedrag in Haïti, Tsjaad en Zuid-Soedan.

Lees hier het volledige actieplan

Onafhankelijke commissie

Als deel van dat actieplan gaat een onafhankelijke commissie van vrouwen- en mensenrechtenexperts een uitgebreide evaluatie maken van de vroegere gang van zaken, het beleid en de organisatiecultuur van Oxfam. De commissie moet ook een antwoord vinden op de vraag of eerdere gevallen van seksueel wangedrag correct zijn behandeld.

Zainab Bangura en Katherine Sierra worden covoorzitters van de onafhankelijke commissie.

Zainab Bangura (foto) was tot voor kort de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN op het vlak van seksueel geweld in conflicten. Daarvoor was ze minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Sierra Leone.

Katherine Sierra was voorheen vicevoorzitter van de Wereldbank voor human resources en duurzame ontwikkeling. Ze had ook het co-leiderschap over een taakgroep om gendergerelateerd geweld aan te pakken.


De andere leden van de commissie zijn:

  • Aya Chebbi, medeoprichter van het Voice of Women-initiatief en stichtend voorzitter van de Africa Youth Movement;
  • James Cottrell, wereldwijd verantwoordelijke voor ethiek bij Deloitte;
  • Musimbi Kanyoro, voorzitter en CEO van het Global Fund for Women;
  • Birgitta Ohlsson, parlementslid en voormalig  minister van Europese aangelegenheden in Zweden;
  • Katharina Samara-Wickrama, directeur van het Issues Affecting Women Program (IAWP) van de Oak Foundation.

Hoe gaat het verder?

De onafhankelijke commissie zal een rapport opstellen met aanbevelingen over wat Oxfam en de ngo-sector kunnen doen om een nultolerantiecultuur te creëren voor elke vorm van seksuele intimidatie, misbruik of uitbuiting.

De commissie zal over 6 tot 12 maanden een volledig rapport van de bevindingen en aanbevelingen publiceren.

Oxfam streeft ernaar alle aanbevelingen van de Commissie na te leven of, als er een reden is waarom we dit niet kunnen doen, publiekelijk uit te leggen waarom dat zo is.