Say yes to Second Hand September

27/07/2021

Jaarlijks belanden in heel België en overal ter wereld miljoenen kledingstukken op de vuilnisbelt. Wegwerpmode zet onze planeet en haar bewoners steeds meer onder druk. Die situatie is onhoudbaar. Het goede nieuws is: je kan er iets aan doen.

Doe mee met Second Hand September en koop in september een hele maand lang enkel tweedehandskleren. Zo kunnen we samen gebruikte kleren die nog niet versleten zijn een tweede leven schenken.

Wil je meedoen? Breng een bezoekje aan een van onze 33 Oxfam Tweedehandswinkels. Je vindt er kwaliteitsvolle tweedehandskleren, accessoires, handtassen, schoenen en meer.

Zo doe je mee:

Stap 1:
Ga in september volop voor tweedehands!
Bezoek je lokale Oxfam Tweedehandswinkel en tik verborgen parels op de kop.

Stap 2:
Deel je tweedehandsvondsten via #SecondHandSeptember en tag ons @oxfam.be.

Stap 3:
Tag je vrienden en vraag hen om mee te doen.

Fast fashion zet onze planeet onder druk

We denken niet automatisch aan de mode-industrie als we het over klimaatschurken of grote vervuilers hebben. Toch staat fast fashion-kleding gelijk aan massaproductie, wat een zware last betekent voor onze planeet.

En het wordt steeds erger. De mode-industrie produceert nu 20 procent van het wereldwijde afvalwater en is verantwoordelijk voor 10 procent van de totale CO2-uitstoot.

Volgens het Klimaatverdrag* van de VN stoot de textielindustrie meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart en de scheepvaart samen. Ze is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld en is goed voor ongeveer acht procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Textielarbeiders werken in barre omstandigheden

Daarnaast wordt kleding goedkoop geproduceerd, wat leidt tot lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden voor de kledingarbeiders. Zo zou een Bengalese werknemer 4,5 keer meer betaald moeten worden dan het huidige minimumloon om een behoorlijke levensstandaard te behalen. Om een gezin te onderhouden zou dat bijna 9 keer meer moeten zijn. Door die lage lonen is kleding het op één na hoogste risicoproduct voor moderne slavernij.

Belg is grootste texieldumper van Europa

Volgens Labfresh wordt in België elk jaar 170.000 ton textiel gedumpt (ofwel 14,8 kg per persoon) - dat is het equivalent van meer dan 4.000 vrachtwagenladingen. De Belg is daarmee de grootste textieldumper van Europa. Elke Belg gooit jaarlijks gemiddeld 60 items of bijna 15 kg aan textiel bij het afval. Voor alle Belgen samen gaat het om een afvalberg van 170.000 ton of 71 keer het gewicht van het atomium. Dat heeft een verwoestende impact op onze planeet en vergaande gevolgen voor de levensomstandigheden van miljoenen mensen. We weten bovendien dat de armste mensen het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis en tegelijk het zwaarst worden getroffen door droogte, overstromingen en extreme weersomstandigheden.

Het goede nieuws is dat we daarnaast ook koplopers zijn in recyclage. Belgen doneren jaarlijks gemiddeld 16,7 kg kleding, voornamelijk via kledingcontainers. Maar liefst 92% van deze kleding kreeg een nieuw leven bij een nieuwe eigenaar, als poetslap of door hergebruik van de vezels. We doneren dus meer kleren dan dat we er weggooien.

Het kan tot 200 jaar duren voordat kleding is afgebroken!

Drinkt je jeans al het water van de wereld?

Voor de productie van één jeans en één T-shirt is er naar schatting 20.000 liter water nodig om het katoen te verbouwen en te verven. Je zou meer dan 13 jaar nodig hebben om dat allemaal op te drinken.

In België worden elk jaar miljoenen jeansbroeken verkocht. Aangezien er wereldwijd zoveel mensen zonder veilig zuiver water leven, moeten we ons afvragen of dit wel verder kan. Want de wereldwijde vraag naar water blijft stijgen.

Door 30 dagen lang voor tweedehands te kiezen, help je water te besparen. Het is alvast één manier om de planeet en miljoenen mensen te helpen.

Elk jaar gooien Belgen 170.000 ton textiel weg

  • We gooien elk jaar 71 keer het gewicht van het atomium weg aan textiel.
  • Het zou meer dan 13 jaar duren om al het water op te drinken dat nodig is om 1 T-Shirt en 1 jeans te maken.
  • Belgen doneren meer textiel dan ze er weggooien.
  • 92% van de in België geschonken kleding krijgt een nieuw leven.

Je kan ook tweedehandsspullen geven

Tweedehandsspullen zijn heel waardevol. Elk kledingstuk of item dat je ons schenkt, remt de vervuiling af. Met de financiële opbrengst kunnen we wereldwijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid strijden.

Stijlvol winkelen

In onze tweedehandswinkels zal je verrast staan van de kwaliteit die wij bieden. Zowel de kleren als de andere spullen die we aanbieden, doorlopen een strenge selectie voor ze in de winkel terechtkomen. Je vindt er vast en zeker iets naar jouw smaak.

*Het UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change.