Race tegen de klok in Nepal

11/05/2015

De hulpverleners en bevolking in Nepal zijn begonnen aan een race tegen de klok. Begin juni barst het seizoen van de moessonregens los. Tegen dan moet er absoluut onderdak zijn voor de slachtoffers van de zware aardbeving.

De aardbeving die Nepal op 25 april trof, eist nog steeds slachtoffers. Er zijn al meer dan 7.000 doden en meer dan 14.000 gewonden geteld. De Nepalese overheid schat dat 8 miljoen mensen getroffen werden door de ramp. Daarvan zitten 2,8 miljoen mensen zonder veilig onderdak.

Ziektes dreigen door gebrek aan water

In de loop van de komende maanden is er een enorm risico dat ziektes zich gaan verspreiden. Op het platteland is er een tekort aan sanitaire voorzieningen, en daardoor hebben veel inwoners geen andere keuze dan hun behoefte buiten te doen. Schade aan de waterleidingen zorgt er daarnaast voor dat veel Nepalezen vervuild water moeten drinken.

Collega Andy Bastable is voor Oxfam ter plaatse: “In Nepal is al cholera aanwezig, dus we moeten heel snel zorgen voor schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiënekits.”

Te weinig woningen

Daarnaast is er een chronisch tekort aan geschikte huisvesting. In de zwaarst getroffen gebieden is 90% van de gebouwen zwaar beschadigd. Hele families leven onder dekzeilen en materialen die ze vinden onder het puin. De woningen van tienduizenden mensen zijn vernietigd, of zo erg beschadigd dat het gevaarlijk zou zijn om er terug in te gaan wonen.

20 ton aan humanitaire hulp

Oxfam werkt in noodkampen voor gevluchte inwoners in de vallei van Kathmandu en in districten gebieden op het platteland: Nuwakot, Sindhulpalchok, Dhading en Gorkha.

We hebben:

  • bijna 20 ton hulpgoederen verzonden naar de luchthaven van Kathmandu
  • vrachtwagens met hulpgoederen gestuurd naar afgelegen dorpen in het district Gorkha
  • tot nu toe 60.000 mensen voorzien van drinkbaar water, hygiënekits, tijdelijke toiletten en onderdak.

Hulp voor 430.000 mensen

We zorgen zo snel mogelijk voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor in totaal 430.000 slachtoffers. We werken hard om deze hulp te bieden, want het regenseizoen komt snel dichterbij. Het is een race tegen de klok, want de moesson barst begin juni los. Nepal is al één van de armste landen ter wereld, het kan deze crisis niet op eigen kracht aan.

Oxfam-Solidariteit is lid van 12-12, het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties.