Oxfam reactie op de aankondiging van de illegale annexatie door Israël van delen van de Westelijke Jordaanoever

01/07/2020

 

Oxfam's Country Director in het bezette Palestijnse gebied en Israël, Shane Stevenson, zei:

 

"Vandaag de dag zijn miljoenen Palestijnen wereldwijd verraden door de internationale gemeenschap. Dit ernstige - en waarschijnlijk onomkeerbare - plan om bezet gebied met geweld te verwerven is een schending van de meest elementaire beginselen van het internationaal recht. Of de annexatie nu vandaag of morgen plaatsvindt, stapsgewijs of in grote aantallen, het zal de Palestijnse families voor onbepaalde tijd in het ongewisse laten.

 

De Palestijnen in de bedreigde gebieden zullen te maken krijgen met een toename van discriminerende wettelijke regimes, invallen in hun huizen, gescheiden gezinnen, beperkte toegang tot basisvoorzieningen, meer controleposten, muren en hekken, waardoor de toch al beperkte bewegingsvrijheid van de Palestijnen nog verder wordt ingeperkt en zij uiteindelijk nog meer in armoede zullen vervallen. Het is schandalig hoe wereldleiders zo weinig hebben gedaan om de Palestijnen enige hoop te geven op een leven in vrijheid, welvaart en vrede. Het is niets minder dan een ommekeer van tientallen jaren en miljarden dollars aan humanitaire hulp.

 

De Palestijnse gemeenschappen lopen het risico om geïsoleerde enclaves te worden. De annexatie van het vruchtbare land van de Jordaanvallei in het bijzonder, zou een functionerende Palestijnse staat onmogelijk maken. Deze zou het land en de natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn om zichzelf in stand te houden, moeten ontberen. Oxfam veroordeelt elke annexatie van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever met klem en dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om verdere stappen in dit plan te verwerpen. De gevolgen ervan moeten glashelder worden gemaakt als Israël verder gaat met deze schadelijke, illegale daad".

 

Vorige week stemde het Belgische parlement een motie om de regering aan te sporen op te treden om te voorkomen dat Israël eenzijdig delen van de Westelijke Jordaanoever annexeert. Het parlement gaf een belangrijk signaal en groen licht aan de Belgische regering om concrete tegenmaatregelen te nemen en een leiderspositie in te nemen op Europees niveau.

 

Nota's aan de redactie:

- Foto’s en citaten van getroffen Palestijnen zijn op verzoek beschikbaar.

- Oxfam werkt al sinds de jaren vijftig in de regio en heeft in de jaren tachtig een landenkantoor opgericht. We werken in de meest kwetsbare gemeenschappen in Gaza, Oost-Jeruzalem en Gebied C samen met meer dan 60 Palestijnse en Israëlische partnerorganisaties om te reageren op humanitaire crises, gemeenschappen te helpen in hun levensonderhoud te voorzien en toegang te krijgen tot hulpbronnen als voedsel, water en onderwijs, en om een sterk maatschappelijk middenveld op te bouwen.

- Woordvoerders zijn op verzoek beschikbaar.

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter