Oxfam-reactie: Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI/SBI) in Paradise Papers

08/11/2017

Vandaag onthulde het International Consortium van Journalisten dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) betrokken is bij de Panama Papers.  De BMI, voor 64% in handen van de Belgische staat, investeerde via de Britse Maagdeneilanden en Hongkong in de Dinh Vu Industrial Zone, een groot havenproject in Vietnam.

Johan Langerock, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam:

“Het is schokkend dat de Belgische staat betrokken is bij de Paradise Papers. De Belgische Maatschappij voor Internationale Investering is in verschillende ontwikkelingslanden actief. Ze engageert zich voor duurzame ontwikkeling en sociaal verantwoord ondernemen. Maar investeringen via schimmige belastingparadijzen zijn niet duurzaam, noch sociaal. Belastingparadijzen zitten transparantie in de weg en ondermijnen de belastinginkomsten van ontwikkelingslanden.”

Oxfam roept de regering op om publieke investeringen via belastingparadijzen te verbieden. Daarnaast moet er een onderzoek komen naar mogelijk inkomstenverlies van Vietnam. Meer algemeen pleit Oxfam voor de invoering van sterke controlled foreign company rules (CFC-regels), een maatregel tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen.

Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks naar schatting 100 miljard dollar aan belastinginkomsten omdat multinationals belastingen ontwijken. Eén derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, is voldoende om het leven van 8 miljoen vrouwen en kinderen te redden, als het in gezondheidszorg geïnvesteerd zou worden.

Perscontact

Leen Speetjens

0484 10 17 87

Noot aan de redactie

Onze expert Johan Langerock is beschikbaar om uitleg te geven bij deze case indien nodig.

 

 

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter