Oxfam: “Een aalmoes volstaat niet voor Syrië”

12/03/2019
Oxfam en de Danish Refugee Council (DRC) vragen regeringen en andere donoren om meer financiële steun om de Syriërs na acht jaar conflict te helpen hun leven op te bouwen. De internationale ngo’s roepen de regering van Syrië ook op om humanitaire organisaties toegang te verlenen tot het land.
 
De ngo’s deden deze oproep in een nieuw rapport aan de vooravond van de Syrië-conferentie in Brussel komende donderdag. Tijdens de conferentie buigen internationale regeringsleiders zich in onze hoofdstad over de toekomst van Syrië en de regio. Het is deze week ook acht jaar geleden sinds het begin van het conflict in Syrië. 

11,7 miljoen Syriërs afhankelijk van humanitaire hulp

Terwijl de gevechten in grote delen van Syrië verminderd zijn, zijn 11,7 miljoen mensen nog steeds afhankelijk van humanitaire hulp. Meer dan 60% van die mensen leven in gebieden onder controle van de Syrische regering. Huizen en scholen zijn verwoest, wijken hebben geen proper stromend water of sanitaire voorzieningen en mensen verdienen er te weinig geld om hun gezin te onderhouden.
 
Meer dan 80% van de bevolking leeft volgens de Verenigde Naties onder de armoedegrens. Meer dan 1 op 3 scholen zijn beschadigd of vernield en meer dan 2 miljoen kinderen gaan niet meer naar school.
 
Ondanks de grote behoeften, tonen regeringen en andere donoren zich eerder terughoudend in het financieren van werk dat bij zou dragen tot de wederopbouw van Syrië, vooral in de gebieden onder controle van de Syrische regering. Daardoor blijven miljoenen Syriërs nog enige tijd afhankelijk van hulp.
 
Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Oxfam-Solidariteit: 
“Steun is nodig om de miljoenen Syriërs te helpen die na acht jaar conflict hun leven weer willen opbouwen. Om hun een dak boven het hoofd te garanderen, gezinnen te eten te geven en kinderen naar school te sturen. Zij willen geen aalmoezen, maar een helpende hand om hun leven terug in handen te nemen en zelfredzaam te worden.”

Toegang blijft moeilijk voor ngo’s

Tegelijkertijd blijft de Syrische regering beperkingen opleggen aan humanitaire organisaties. Het ondoorzichtige en complexe systeem van goedkeuringen om een regio of gemeenschap binnen te komen, maakt het voor hulporganisaties extreem moeilijk mensen in nood in het hele land te helpen.
 
“Dat de controle over een regio verandert, betekent niet dat mensen geen hulp meer nodig hebben”, zegt Catherine De Bock. “Om de Syriërs te helpen herstellen van dit verwoestende conflict, is er geld nodig voor levensnoodzakelijke diensten als water, onderwijs en gezondheidszorg. Ngo’s moeten toegang hebben om deze te kunnen leveren. Zonder deze steun zullen Syriërs nog vele jaren moeten lijden.”

Noot aan de redactie

  • Catherine De Bock van Oxfam-Solidariteit en Oxfam-medewerkers die actief zijn in de regio zijn beschikbaar voor interviews en duiding.
  • Lees het volledige rapport “Aid in Limbo: Why Syrians deserve support to rebuild their lives
  • Case studies van families getroffen door de oorlog in Syrië zijn hier beschikbaar. Sommige namen zijn aangepast, alsook de namen van kinderen.
  • De cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op data van de Humanitarian Needs Overview (HNO), Syrië, 2019. 
  • Twitter: Volg @Oxfam and @OxfamEu voor updates.
  • Oxfam en de DRC zijn twee van de grootste internationale organisaties die vanuit Damascus opereren.Oxfam is een internationale confederatie van 19 organisaties die samenwerken met partners en lokale gemeenschappen in meer dan 90 landen. Altijd en overal werken we samen met lokale partnerorganisaties en met de meest kwetsbare vrouwen en mannen. Samen roepen we de onrechtvaardigheden die leiden tot armoede, een halt toe. Oxfam focust in Syrië op de levering van drinkwater en reparatie van waterinfrastructuur. We werken momenteel in 9 van de 14 provincies van Syrië. We werken samen met gemeenschappen om de verspreiding van ziekten te voorkomen door goede hygiënepraktijken op scholen te promoten en lokale vrijwilligers op te leiden. We verdelen voedsel waar nodig en steunen boeren om voedsel te verbouwen en van een inkomen te voorzien. De Danish Refugee Council is een humanitaire, niet-gouvernementele, non-profit organisatie, opgericht in 1956, die werkzaam is in meer dan 30 landen over de hele wereld. DRC verleent ondersteuning aan door conflict getroffen bevolkingsgroepen - vluchtelingen, binnenlandse ontheemden (IDP's) en gastgemeenschappen in conflictgebieden over de hele wereld. DRC is een van de grootste ngo’s die in Syrië werken vanuit Damascus. Zij zijn er actief sinds 2008, met uitbreiding van hun activiteiten als reactie op de crisis in 2012. DRC is een toonaangevende speler in het aanbieden van noodopvang/WASH, onderwijs, bescherming, livelihoods en mijnenrisico-educatie.
 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter