Oxfam België lanceert noodfonds voor coviduitbraak in India

28/04/2021

Het dodental als gevolg van Covid-19 in India heeft vandaag de grens van de 200.000 overschreden, met meer dan 3.000 doden in de afgelopen 24 uur. Ziekenhuizen kampen met een nijpend tekort aan medicijnen en zuurstof. Als reactie op deze humanitaire ramp doet nu ook Oxfam een oproep tot donaties om meer noodhulp te kunnen voorzien 

Volgens het Indische ministerie van Volksgezondheid zijn in totaal al 201.187 mensen in het land aan de epidemie overleden, waarvan 3.293 in de afgelopen 24 uur, hoewel deskundigen denken dat het dodental waarschijnlijk hoger ligt.   

De explosieve toename van het aantal gevallen heeft de ziekenhuizen overspoeld die kampen met een nijpend tekort aan bedden, geneesmiddelen en zuurstof. Inwoners van arme buurten in de vijf hardst getroffen regio’s Maharashtra, Delhi, Karnataka, Uttar Pradesh en Kerala zijn het zwaarst getroffen. 

"Gemeenschappen die in armoede leven lopen opnieuw een bijzonder risico", aldus Oxfam India. ”Mensen die in huizen wonen zonder sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon water kunnen zich niet beschermen tegen COVID-19."  

Gevolgen van lockdown voor arbeiders 

De deelstaat Maharashtra, die het zwaarst getroffen is door de tweede golf van het coronavirus, staat tot 1 mei onder een lockdown. Door die maatregel worden 125 miljoen mensen getroffen, waaronder de inwoners van Mumbai en de vele migranten die van het platteland zijn gekomen om er te werken.   

"De lockdown leidt tot een nieuwe uittocht van migrerende werknemers, waardoor zij niet alleen het risico lopen besmet te geraken, maar ook voor onbepaalde tijd zonder werk of inkomsten vallen".   

De meest dringende behoeften

Oxfam India, dat een van de 21 lidorganisaties is van de Oxfam-confederatie, gaat in overleg met districtsambtenaren in 16 staten na wat de meest dringende behoeften zijn en is reeds begonnen met de levering van zuurstofflessen, maskers, handschoenen, zeep en ontsmettingsmiddelen aan eerstelijnszorgen de getroffen bevolking.  

Oxfam België  reageert op de oproep van Oxfam India om 2 miljoen dollar in te zamelen om de crisis het hoofd te bieden door vandaag een noodfonds in België te lanceren.   

Crisis toont behoefte aan octrooivrij vaccin

Terwijl India worstelt om deze nieuwe golf in te dammen, is het land bezig met een inentingscampagne die 139 miljoen mensen heeft bereikt, minder dan 9 procent van zijn enorme bevolking.   

Ondanks zijn enorme productiecapaciteit heeft India te kampen met een tekort aan vaccins. Enerzijds heeft het land niet genoeg grondstoffen uit de VS en anderzijds worden vaccins beschermd door octrooien, waardoor India momenteel zelf geen vaccins in grote hoeveelheden kan produceren.  

Oxfam pleit, samen met andere organisaties in de People's Vaccine Alliance, voor een universeel, octrooivrij massaal geproduceerd vaccin dat eerlijk wordt verdeeld en gratis beschikbaar is voor iedereen wereldwijd. 

Noot aan de redactie

Oxfam België heeft op woensdag 28 april een oproep tot donaties gelanceerd om de aankoop van medisch materiaal in ziekenhuizen te financieren, voedselpakketten uit te delen en geld over te maken aan de meest gemarginaliseerde gezinnen. 

Amitabh Behar, directeur van Oxfam India is beschikbaar voor interviews in het Engels.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter