Overstromingen verwoesten Sahrawi-vluchtelingenkampen

22/10/2015

Extreme regenval heeft in de vluchtelingenkampen van de Sahrawi, in het zuiden van Algerije, tot grote overstromingen geleid. 7.000 tot 11.440 families (dat zijn 35.000 tot 57.200 mensen) hebben dringend een dak boven hun hoofd en eten nodig. Oxfam is ter plaatse.

Deze week was er ongewoon zware regenval op de vluchtelingenkampen van de Sahrawi. Grote overstromingen waren het gevolg, en 25.000 mensen zijn alles kwijt: hun huis is weggespoeld, hun tenten zijn overstroomd en hun voedselvoorraden zijn vernietigd.

De Sahrawi-vluchtelingenkampen in de Algerijnse woestijn gaan meestal gebukt onder de extreme droogte, maar ze krijgen nu te maken met zware regenval. Dat gebeurt vaker in de winter, maar nu zijn de regens bijzonder verwoestend.

Doe een gift voor de Sahrawi-vluchtelingen

  • Met een gift van € 15 kunnen we een noodpakket met voedsel en drinkwater geven aan 1 gezin
  • Met een gift van € 50 kunnen we een gezin middelen verschaffen om een ​​tijdelijk onderdak te bouwen
  • Met een gift van € 250 kunnen we een grote traditionele tent bouwen als onderdak voor meerdere gezinnen

"We slapen in een auto"

Fadel Mohamed (38) Sahrawi-vluchteling en vader van twee jonge kinderen (1 en 3 jaar):

"Mijn huis is volledig ingestort en onze tent is overstroomd. We hebben onze toevlucht gezocht in een auto. Sindsdien slapen we in de auto, mijn vrouw, mijn twee kinderen en ik. Maar het blijft regenen. Voor zover ik weet zijn alle van de huizen van mijn buren vernietigd."

Oxfam is ter plaatse om de schade te beoordelen na de overstromingen. We hebben de 2 zwaarst getroffen kampen, Aousserd en Dakhla, bezocht.

De balans is alarmerend. Huizen en tenten zijn verwoest. 7.000 tot 11.440 families (dat zijn 35.000 tot 57.200 mensen) hebben dringend een dak boven hun hoofd en eten nodig.

De marktstalletjes (gemaakt van zandstenen) zijn ingestort. Het ziekenhuis en de scholen zijn ondergelopen. Het water blijft stilstaan, en dat is ook problematisch voor de volksgezondheid, omdat er een groter risico is dat ziektes zich gaan verspreiden.

"Regens nog niet opgehouden"

François EJT, field coördinator voor Oxfam:

"We maken nu een eerste evaluatie van de behoeften van de bevolking, in coördinatie met humanitaire organisaties en lokale overheden. Het humanitaire werk wordt nog verder bemoeilijkt omdat de stortregens nog niet zijn opgehouden."

Oxfam werkt in de Sahrawi-vluchtelingenkampen sinds 1975. Onze noodhulpteams zijn op dit moment ter plaatse. In de komende dagen en weken doen we er alles aan de getroffen Sahrawi's voedsel en noodmateriaal te bezorgen. Als de stortregens voorbij zijn, zullen de Sahrawi helpen om nieuwe huizen en tenten te bouwen.

Doe een gift voor de Sahrawi-vluchtelingen

Waarom zijn er vluchtelingenkampen in de Sahara?

Huizen van zand

In de beginperiode van de vluchtelingenkampen woonden de Sahrawi's in traditionele tenten. Geleidelijk aan begonnen ze kleine huisjes te bouwen van zandstenen, die ze droogden in de zon. Maar deze kwetsbare huisjes zonder fundering zijn niet bestand tegen de zware stortregens die de woestijn in oktober of november soms treffen.

De Sahrawi-vluchtelingen vestigden zich in 1975 in kampen in het zuidwesten van Algerije. Het klimaat is er heel bars. Er zijn zo goed als geen planten en dieren. De temperaturen lopen op tot een maximum van 55°C in de zomer. De kampen liggen in een geïsoleerde uithoek van de Sahara, en voor de inwoners zijn er nauwelijks mogelijkheden voor ontwikkeling of werkgelegenheid. De Sahrawi-vluchtelingen zijn daardoor volledig afhankelijk van internationale hulp.