Op uw plaatsen, klaar, start: dit wordt Oxfam Trailwalker 2018

20/08/2018

Zaterdag gaat de 11de editie van Oxfam Trailwalker van start, stipt om 10 uur 's ochtends. Tijdens deze buitengewone uitdaging gaan 804 wandelaars in teams van 4 personen 100 km afleggen in de Hoge Venen, en dat op maximaal 30 uur tijd. Het geld dat de teams ingezameld hebben, gaat naar projecten en programma's van Oxfam-Solidariteit.

Dit is Oxfam Trailwalker 2018 in cijfers:

  • 201 teams, oftewel 804 wandelaars.
  • Om te kunnen deelnemen, moet ieder team minimaal 1.500 euro inzamelen. De teams hebben dat uitstekend voor elkaar gekregen, aangezien ze samen meer dan 284.651 euro ophaalden om Oxfam-projecten wereldwijd te ondersteunen.
  • 80.400 km: als alle deelnemers de eindmeet halen, zullen ze samen meer dan 80.400 km afgelegd hebben, oftewel 2 keer de aarde rond.
  • Meer dan 350 vrijwilligers (checkpoints, beveiliging van het parcours, bevoorrading…).
  • Duizenden bezoekers (familie, vrienden, collega’s …) die de deelnemers aanmoedigen.

Volg de teams op de voet

Een technischer parcours

Ieder jaar doorkruist het parcours van de Oxfam Trailwalker de mooie landschappen van de Hoge Venen. Dit jaar werden de start- en aankomstplek omgewisseld. De tocht begint nu in Eupen (Kettenis) en eindigt in Bütgenbach (Worriken). Als gevolg daarvan is er meer variatie voor geoefende wandelaars, maar ook een hogere technische moeilijkheidsgraad.

Het volledige traject omvat een groter hoogteverschil en de laatste 15 kilometer zijn lastiger. De uitdaging wordt er alleen maar groter op.

Diversiteit en inclusie van de ‘Special Olympics’

De Special Olympics, een organisatie die de maatschappelijke integratie van personen met een mentale handicap bevordert door middel van sport, is er ook bij op Oxfam Trailwalker 2018. Een atleet van de Special Olympics zal de laatste 17 kilometer van het parcours mestappen.

Stappen tegen extreme ongelijkheid

Tijdens deze editie van Oxfam Trailwalker wordt de Krijg Gelijk-campagne van Oxfam tegen extreme ongelijkheid in de kijker gezet. Elk jaar zien ontwikkelingslanden namelijk 100 miljard dollar aan belastinginkomsten aan hun neus voorbijgaan. Dat geld kan dienen om het leven van hun inwoners te verbeteren.

En in het bijzonder het leven van vrouwen: zij zijn het grootste slachtoffer van extreme ongelijkheid, want ze hebben minder toegang tot onderwijs, goede gezondheidszorg, gezinszorg, opvang voor ouderen... Net die diensten die ervoor kunne zorgen dat vrouwen en meisjes evenveel kansen en rechten krijgen als mannen en jongens. 

Langs het parcours van Oxfam Trailwalker kunnen de stappers, supporters en vrijwilligers dit jaar kennismaken met dit thema.

Volg de teams op de voet