Ontwikkelingslanden gaan voor eerlijke belastingen op VN-conferentie

16/07/2015

43.741 mensen hebben de internationale Oxfam-petitie voor eerlijke belastingen getekend. Daardoor, en door de sterke samenwerking van de ontwikkelingslanden, stonden eerlijke belastingen hoog op de agenda op de VN-top in Addis Abeba.

Geen belastingorgaan

De belangrijke VN-top in Addis Abeba is voorbij. Met welk resultaat? Er komt voorlopig geen VN-belastingorgaan.

Zo’n belastingorgaan op VN-niveau zou het internationale belastingsysteem moeten hervormen, en ervoor zorgen dat multinationals minder makkelijk belastingen kunnen ontwijken.

Bedankt dat jij de Oxfam-petitie voor eerlijke belastingen hebt getekend!

Ontwikkelingslanden strijdvaardig

Al is er geen VN-belastingorgaan opgericht, er is ook positief nieuws: de ontwikkelingslanden hebben grote inspanningen gedaan voor een echte, globale belastinghervorming en voor samenwerking tussen landen. Ze werkten sterk samen, met de steun van ngo’s, en daardoor was de druk op de rijke landen groot.

Xavier Declercq, beleidsdirecteur bij Oxfam-Solidariteit: “Het belastingorgaan op VN-niveau is er niet gekomen, maar de ontwikkelingslanden hebben het momentum gecreëerd. De rijke landen kunnen niet meer om hun vraag naar eerlijke belastingen heen.”

Eigen budget

Eerlijke belastingen zijn onmisbaar in de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Burgers moeten op hun overheid kunnen vertrouwen om de diensten te krijgen die ze nodig hebben, zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Kan je ontwikkelingslanden dan niet vragen om openbare diensten te betalen met hun eigen budget?

Winnie Byanyima, internationaal directeur bij Oxfam: “Zonder dat ook wereldwijd het belastingsysteem hervormd wordt? Dat is gewoon niet logisch. Want door het huidige belastingsysteem en de massale belastingontwijking missen deze landen veel inkomsten.”

 

Thema: