Ebola: “Betere preventie, isolering en behandeling nodig”

26/11/2014

Meer dan 14.400 mensen hebben intussen het ebolavirus opgelopen in West-Afrika. Oxfam heeft al 860.000 mensen geholpen met preventieprogramma’s en wil nog 3,2 miljoen mensen extra helpen. Samen kunnen we de ebola-epidemie bestrijden. We zijn geen dokters, maar we kunnen mensenlevens redden.

De ebola-epidemie is van ongekende grootte. Om het virus tot staan te brengen, is het essentieel om besmetting tegen te gaan. Oxfam grijpt in in Sierra Leone en Liberia en versterkt haar hulpprogramma’s in Sierra Leone, Gambia en Guinee. In Mali bereidt Oxfam een interventie voor om meer hygiëne te promoten en scholen te desinfecteren.

Oxfam zorgt voor drinkbaar water en materiaal voor desinfectering aan behandelingscentra tegen ebola en aan andere medische centra. Oxfam helpt ook om nieuwe behandelingscentra op te zetten. We organiseren vormingen voor verzorgend personeel en voor de ploegen die lichamen begraven.

Oxfam verdeelt beschermende kledij (handschoenen en maskers) onder deze hulpverleners. Oxfam deelt ook hygiënekits uit aan gewone mensen (zeep en desinfecteringsmiddel). We installeren kraantjes zodat mensen hun handen kunnen wassen.

“De eerste keer dat iemand met ons over ebola praat”

Een ander aspect van ons werk: mensen sensibiliseren over de maatregelen die ze moeten nemen om besmetting met ebola te voorkomen. Die boodschap wordt verspreid op de radio, op affiches, met een sms-systeem en door vrijwilligers in dorpen.

"Het is de eerste keer dat iemand met ons over ebola praat, en dat is echt nuttig", vertelt Moriba Bangura, inwoner van het Congo Town, een district van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown. Hij praatte met medisch personeel in de lokale gemeenschap, dat opgeleid werd door Oxfam. "Ze vertellen dat het een virus is. Ze zeggen ons ook dat we lichamen van overledenen niet mogen aanraken en wassen. Zelfs niet als het over je eigen echtgenoot gaat".

“Acties op volle kracht”

De Verenigde Naties (VN) kondigden op 24 november aan dat ze haar doelstelling om de ebola-epidemie tegen 1 december in te dijken, niet zal halen. “De VN en alle landen moeten een duidelijk actieplan bekendmaken, zodat we onze interventies kunnen aanpassen aan hoe de epidemie evolueert”, verklaart Vincent Koch, verantwoordelijke voor de Oxfam-acties tegen de ebola-epidemie.

Acties tegen ebola moeten op volle kracht draaien en het accent leggen op de behandeling van patiënten, maar ook op de preventie. Door onze activiteiten in Sierra Leone weten we dat een beter evenwicht nodig is tussen de preventie, behandeling en isolering van het virus. Zo kunnen we de verspreiding van het virus stoppen en de epidemie indijken.”

Naast de onmiddellijke reactie op deze ebola-crisis moet er ook ondersteuning op lange termijn komen. De systemen voor gezondheidszorg zijn in enkele getroffen landen al jarenlang verzwakt door oorlog of dictatuur.

 

Noodhulp: