Nepal: “De vernieling wordt nu pas goed duidelijk”

19/05/2015

Het is drie weken geleden dat een zware aardbeving in Nepal enorme verwoestingen heeft veroorzaakt. Oxfam heeft intussen 100.000 mensen geholpen.

Het dodental staat nu officieel op 8.600 mensen en blijft nog stijgen.

  • Meer dan 17.800 mensen zijn ernstig gewond.
  • Oxfam heeft tot nu toe meer dan 100.000 getroffen mensen geholpen.
  • In de eerste zes weken na de ramp willen we 400.000 mensen bereiken.

Oxfam is ter plaatse en levert hulpgoederen. Een Oxfam-team uit India werkt vanuit Gorkha, één van de zwaarst getroffen districten. Nisha Agrawal van Oxfam India is net terug uit Nepal en beschrijft wat ze zag:

“Op weg naar de verder afgelegen gebieden van Gorkha komen we langs kleine bergdorpen die helemaal in puin liggen. Hier wordt pas goed duidelijk wat voor vernieling de twee zware aardbevingen hebben aangericht. Waterleidingen zijn beschadigd, toiletten zijn vernield en scholen zijn helemaal weg. Elke gelijkenis met een normaal dorp is compleet zoek.”

Drie dagen wandelen

Collega Lisa Rutherford was in de regio ten zuiden van de stad Sankhu. “Het ziet er echt uit alsof er een bom gevallen is. Huizen zijn ineengestort en er blijft geen enkele herkenbare vorm meer over. We horen verhalen van overlevers en van persoonlijke verliezen. Van een vader die drie dagen wandelde en liep om zijn vrouw en dochter te vinden, die gelukkig veilig waren. Van een boerin die op haar veld aan het werken was en machteloos moest toekijken hoe de huizen instortten. Iedereen heeft zijn verhaal, maar het einde is altijd hetzelfde: een leven dat in duizend stukjes is uiteengevallen.”

Tentzeilen, latrines en veevoer

Oxfam heeft tentzeilen, hygiënekits en voedselpakketten verdeeld en latrines geïnstalleerd.

Oxfam werkt in zeven van de zwaarst getroffen districten in Nepal, onder andere in Sindhupalchok, Gorkha, Nuwakot, Dhading en in de Kathmandu-vallei.

Oxfam heeft:

  • 6.854 tentzeilen verdeeld
  • 8.509 hygiënekits uitgedeeld
  • 2.430 voedselpakketten verdeeld
  • 419 latrines geïnstalleerd
  • zaden en veevoer verdeeld aan meer dan 100 boeren in Sindhupalchok, zodat die opnieuw op eigen benen kunnen staan

Slapen in openlucht

In een dorp in Gorkha sprak Nisha Agrawal met een Nepalese man die in Qatar werkte. Hij keerde in zeven haasten terug naar huis toen hij hoorde van de aardbeving.

“Mijn huis is weg. Mijn familie en ik slapen in openlucht. Het zal nog eens tien jaar duren om mijn huis opnieuw op te bouwen. Ik heb al het spaargeld dat ik ooit had, in de bouw van dit huis gestoken. Maar ik kan mijn familie niet achterlaten en terugkeren naar mijn job in Qatar.”

Weinig tijd om ziektes te voorkomen

Tienduizenden mensen slapen nog in openlucht. En in juni begint het regenseizoen, dan volstaan geïmproviseerde tenten niet als onderdak. Dan moeten er degelijk onderdak, schoon water en sanitaire voorzieningen zijn, om het risico op ziektes als diarree, cholera en griep zo klein mogelijk te houden.