Na Boko Haram, de ellende

12/09/2016

Nu Boko Haram terrein verliest, wordt de tol van het conflict in West-Afrika duidelijk: 2,7 miljoen mensen zijn op de vlucht en de honger kan voor het einde van dit jaar aan 67.000 kinderen in Nigeria het leven kosten. Oxfam-Solidariteit lanceert deze week een oproep om geld in te zamelen in België.

De regio rond het Tsjaadmeer gaat al 7 jaar gebukt onder het geweld van Boko Haram en militaire tegenaanvallen. Nu de terreurgroep terrein begint te verliezen, krijgen hulporganisaties steeds meer zicht op gebieden die jarenlang aan het oog van de wereld onttrokken zijn.  

De balans is gruwelijk. In Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen zijn 2,7 miljoen mensen op de vlucht voor het geweld van Boko Haram en de militaire tegenaanvallen. Meer dan 9 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Pieter De Schepper, humanitair coördinator bij Oxfam-Solidariteit:

“Boeren hebben hun velden moeten achterlaten en de onveiligheid maakt het onmogelijk om te zaaien, te vissen of voedsel te kopen en verkopen. In sommige gebieden is dit al het derde jaar zonder oogst. Er dreigt dan ook acuut honger.”

Zonder onmiddellijke voedselhulp zullen naar verwacht 67.000 kinderen jonger dan 5 jaar sterven vóór het einde van 2016 – enkel al in de Nigeriaanse provincies Borno en Yobe. Ngo’s stellen een onrustwekkende stijging van seksueel misbruik en mensenrechtenschendingen vast.

Wat doet Oxfam?

Oxfam heeft de voorbije twee jaar al 250.000 mensen geholpen in Nigeria, Niger en Tsjaad. Oxfam

  • verdeelt voedsel, zuiver water en zaaigoed voor boeren
  • installeert sanitaire voorzieningen om ziektes tegen te gaan
  • verdeelt essentiële hulpgoederen zoals kookpotten en emmers
  • in lokale gemeenschappen werkt Oxfam met vrouwen om te sensibiliseren over seksueel geweld en misbruik

Vergeten crisis

Maar er is veel meer nodig. De crisis ontsnapt voorlopig helemaal aan de aandacht van de internationale gemeenschap, ondanks de pijnlijk treffende cijfers. Oxfam wil voor eind 2017 1,5 miljoen slachtoffers in de regio helpen en heeft daarvoor 51,5 miljoen euro nodig. Daarvan is voorlopig amper 17% ingezameld. De ngo gaat nu dus op zoek naar 42 miljoen euro.

Pieter De Schepper:

“Hulp is dringend nodig. We moeten vermijden dat de humanitaire crisis in West-Afrika een ware catastrofe wordt. We vragen overheden en internationale donoren dan ook met aandrang om actie te ondernemen en geld vrij te maken om de meest kwetsbare slachtoffers te helpen.”

Oxfam-Solidariteit lanceert ook in België een oproep om geld in te zamelen. Schenken kan online via http://www.oxfamsol.be/west-afrika of op BE37 0000 0000 2828 met vermelding “TSJAADMEER”.

Extra

  • er is online beeldmateriaal beschikbaar uit Niger en Nigeria
  • experten beschikbaar voor interviews in België (Nederlands, Frans) en Nigeria (Engels, Frans)
Land: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter