Monopolies op COVID-vaccins creëren 9 nieuwe miljardairs die samen genoeg verdienen om armste landen te vaccineren

20/05/2021

Ten minste negen mensen zijn nieuwe miljardairs geworden sinds het begin van de COVID-pandemie, dankzij de buitensporige winsten die farmaceutische bedrijven met monopolies op COVID-vaccins maken. Dit onthulde The People's Vaccine Alliance vandaag voorafgaand aan een Global Health Summit van de G20-leiders.

Belangrijke leden van de G20 die morgen bijeenkomen, waaronder de Europese Unie, blokkeren maatregelen om het aanbod vaccins te vergroten, terwijl COVID-19 levens blijft kosten in landen als India en Nepal, waar slechts een klein deel van de bevolking is gevaccineerd. Gisteren nog publiceerde de Europese Commissie een plan voor de productie van vaccins, waarbij zij ronduit weigerde de opheffing van octrooirechten te steunen.

De negen nieuwe miljardairs hebben samen een netto vermogen van 19,3 miljard dollar, genoeg om alle mensen in lage-inkomenslanden 1,3 keer volledig te vaccineren. De lijst wordt aangevoerd door de CEO's van Moderna en BioNTech, elk met een vermogen van meer dan 4 miljard dollar of meer.

Bovendien hebben acht bestaande miljardairs - die uitgebreide portefeuilles hebben in de COVID-19 vaccin-farmaconcerns - hun gezamenlijke vermogen zien stijgen met 32,2 miljard dollar, genoeg om iedereen in India volledig in te enten.

Anna Marriott, expert gezondheidsbeleid van Oxfam, zei: "Dit is een bewijs van ons collectieve falen om deze pandemie onder controle te krijgen. Terwijl er wel vaccinmiljardairs bijkomen, slagen we er totaal niet in om iedereen van een vaccin te voorzien.”

"Deze miljardairs zijn het menselijke gezicht van de enorme winsten die veel farmaceutische bedrijven maken met het monopolie dat zij op deze vaccins hebben. Deze vaccins zijn gefinancierd met overheidsgeld - zo is het overgrote deel van de financiering van het Moderna-vaccin betaald door de belastingbetaler - en zouden dus in de eerste plaats een mondiaal openbaar goed moeten zijn. We moeten dringend een einde maken aan deze monopolies, zodat we de productie van vaccins kunnen opvoeren, de prijzen kunnen drukken en de hele wereld kunnen vaccineren".

Vaccinmiljardairs worden gecreëerd nu de aandelen van farmaceutische bedrijven snel stijgen in afwachting van enorme winsten uit de COVID-19-vaccins waarover deze bedrijven een monopolie hebben. De Peoples Vaccine Alliance waarschuwde dat deze monopolies de farmaceutische bedrijven volledige controle geven over de levering en de prijs van vaccins, waardoor hun winsten stijgen terwijl het voor kwetsbare landen moeilijker wordt om vaccinvoorraden veilig te stellen.

Eerder deze maand steunden de VS voorstellen van Zuid-Afrika en India bij de Wereldhandelsorganisatie om deze monopolies tijdelijk op te heffen en de octrooien op COVID-19-vaccins op te heffen. Deze stap wordt gesteund door meer dan 100 ontwikkelingslanden, en de laatste dagen hebben ook enkele Europese landen zoals Spanje hun steun betuigd, evenals de paus en meer dan 100 wereldleiders en Nobelprijswinnaars.

België

Ondanks deze groeiende consensus blijven België en andere rijke landen zich afzijdig houden. Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès erkende in het parlement dat de Vivaldi-coalitie verdeeld is over deze kwestie. In België is er echter sterke publieke steun voor de opheffing van de octrooien op Covid-19-vaccins: meer dan 27.000 Belgen hebben hun steun betuigd door het Europees burgerinitiatief "Geen winst op pandemie" te ondertekenen.

"Het wordt dringend tijd dat België een duidelijk standpunt inneemt ter ondersteuning van de voorstellen die op tafel liggen bij de Wereldhandelsorganisatie. De huidige aarzelende positie laat weliswaar de deur open, maar leidt uiteindelijk tot hetzelfde resultaat als een frontale blokkade: het belang van farmaceutische bedrijven wordt voorop gesteld,” aldus Aurore Guieu, beleidsmedewerker bij Oxfam België.

 

Noot voor de redactie:

- Campagnevoerders van de People's Vaccine Alliance - waarvan Global Justice Now, Oxfam en UNAIDS lid zijn - hebben de gegevens van Forbes Rich List geanalyseerd om de enorme rijkdom aan het licht te brengen die voor een handjevol mensen wordt gegenereerd uit vaccins die grotendeels door de overheid zijn gefinancierd.

- Naast de CEO's van Moderna en BioNTech bevat de lijst ook twee van de investeerders die Moderna hebben opgericht en de voorzitter van het bedrijf, alsmede de CEO van een bedrijf dat een deal heeft gesloten om het vaccin van Moderna te produceren en te verpakken. De laatste drie nieuwe vaccinmiljardairs zijn allen medeoprichters van het Chinese vaccinbedrijf CanSino Biologics.

- Twee dagen geleden heeft de Indiase vaccinfabrikant, Serum Institute, een verklaring uitgegeven waarin staat dat er tot het eind van het jaar geen vaccins meer beschikbaar zullen zijn voor COVAX (de faciliteit om ontwikkelingslanden toegang te geven tot COVID-vaccins). Dit is een grote zorg voor Oxfam en geeft eens te meer aan dat er een volksvaccin nodig is.

- De 9 nieuwe vaccin miljardairs, in volgorde van hun netto waarde zijn:

1.         Stéphane Bancel - CEO van Moderna (4,3 miljard dollar waard)

2.         Ugur Sahin, CEO en mede-oprichter van BioNTech (4 miljard dollar waard)

3.         Timothy Springer - immunoloog en medeoprichter van Moderna (waarde $2,2 miljard)

4.         Noubar Afeyan - Moderna's voorzitter (waarde $1.9 miljard)

5.         Juan Lopez-Belmonte - voorzitter van ROVI, bedrijf met een deal voor de productie en verpakking van het Moderna-vaccin (waarde $1,8 miljard)

6.         Robert Langer - wetenschapper en medeoprichter van Moderna (waarde $1,6 miljard)

7.         Zhu Tao mede-oprichter en chief scientific officer bij CanSino Biologics (waarde $1,3 miljard)

8.         Qiu Dongxu, medeoprichter en senior vice-president bij CanSino Biologics (waarde $1,2)

9.         Mao Huinhoa, eveneens medeoprichter en senior vice-president bij CanSino Biologics (waarde $1 miljard)

 

De 8 bestaande vaccin miljardairs die hun rijkdom zagen toenemen zijn:

Name

Role/description

$ billions
2021

 $ billions 2020

Jiang Rensheng & family

Chair, Zhifei Biological products

 $                                 24.40

 $         7.60

Cyrus Poonawalla

Founder, Serum Institute of India

 $                                 12.70

 $         8.20

Tse Ping

Sinopharm

 $                                   8.90

 $         7.30

Wu Guanjiang

Co-founder, Zhifei Biological products

 $                                   5.10

 $         1.80

Thomas Struengmann & family

portfolio includes Germany's BioNTech and Uruguay's Mega Pharma

 $                                 11.00

 $         9.60

Andreas Struengmann & family

portfolio includes Germany's BioNTech and Uruguay's Mega Pharma

 $                                 11.00

 $         9.60

Pankaj Patel

controls listed company Cadila Healthcare. The company now manufactures drugs to treat Covid-19 such as Remdesivir from Gilead. Its Covid-19 vaccine, ZyCoV-D, is undergoing clinical trials.

 $                                   5.00

 $         2.90

Patrick Soon-Shiong

ImmunityBio - selected for the US federal government's "Operation Warp Speed" to help quickly develop a Covid-19 vaccine.

 $                                   7.50

 $         6.40


 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter