Mishandeling en illegale terugkeer van migrantenkinderen

22/06/2018
In Ventimigilia, aan de grens tussen Frankrijk en Italië zien teams van Oxfam elke dag weer dat kinderen van amper twaalf jaar worden mishandeld, opgesloten en illegaal teruggestuurd naar Italië door de Franse grenspolitie.

Ventimiglia is een kleine Italiaanse stad op 7 kilometer van de grens met Frankrijk. Sinds Frankrijk in 2015 de grenscontroles heeft verhoogd, zitten duizenden migranten daar vast. In de eerste vier maanden van 2018 kwamen er 4.000 mensen aan in de kleine stad. Een kwart daarvan zijn niet-begeleide minderjarigen.

“Ik heb geprobeerd om de grens over te steken vanmorgen. De politie dwong ons al duwend en schreeuwend om van de trein te stappen”, zegt Michael. Hij is 15 jaar en afkomstig uit de Soedanese regio Darfour. “Vervolgens moesten we op het parkeerterrein van het station in een busje stappen. In het busje kregen we een document, een weigering van toegang. Vervolgens moesten we zonder enige uitleg in een andere trein stappen die naar Italië reed.”

Fysieke en verbale mishandeling

In een nieuw rapport van Oxfam getuigen deze kinderen over hoe ze fysiek en mentaal mishandeld zijn, en hoe ze de nacht moesten doorbrengen in cellen zonder water, eten, deken en toegang tot een bewaker. In sommige gevallen sneden de grenswachters de zolen van hun schoenen af of stalen ze hun simkaart.

“We hebben een middag en nacht doorgebracht in een klein kamertje in Frankrijk”, vertelt Fatima, 37 jaar. Zij is met haar oude moeder gevlucht uit Irak nadat ze bedreigd en geslagen werden door Islamitische Staat. “We moesten de hele nacht op stoelen doorbrengen. We kregen geen informatie en niets te eten en te drinken. Ze duwden ons en pakten ons steeds hardhandig vast. Ze zijn keihard op mijn voeten gaan staan. Mijn grote tenen zijn zwart. Ik ben nog nooit in mijn leven zo behandeld door de politie.”

Dit rapport volgt op het Oxfamrapport over de misbruiken die vluchtelingen op de Balkanroute moeten ondergaan. Het is verontrustend om te zien dat er zoveel gelijkenissen zijn in de mishandelingen die vluchtelingen in de schoot van de Europese Unie moeten ondergaan.

Achtergelaten in onthaalcentra

De kinderen zijn vaak de onthaalcentra ontvlucht waarin zij verbleven in Italië. Zij hebben geen enkele toegang tot onderwijs en ze krijgen geen enkele informatie over hoe ze asiel moeten aanvragen of hoe ze familieleden kunnen terugvinden in andere Europese landen. Na maanden of zelfs jaren wachten beslissen velen van hen om hun kans te wagen en hun tocht alleen verder te zetten. Anderen worden aan de deur gezet als ze achttien zijn.

“Ik zat in een groot centrum op Sicilië. Daar werd ik echt slecht behandeld. Jongens die veel ouder waren sloegen ons en namen ons eten af zonder dat iemand ingreep. We gingen niet naar school. Ik bracht mijn dagen door met al liggend op een matras naar het plafond te staren of door met landgenoten te praten. Ik wilde daar niet blijven. Niemand gaf iets om ons”, zegt de vijftienjarige Amadou uit Guinee.

Het enige onthaalcentrum vlakbij Ventimiglia is het kamp van Roja. Dat is een eenvoudige accommodatie voor 444 personen. Maar het gebrek aan informatie, de sterke aanwezigheid van politieagenten bij de ingang en de verplichting om vingerafdrukken af te staan schrikken de meeste migranten af om daar te verblijven.

Zwangere vrouwen onder een brug

Hierdoor slapen honderden migranten onder een viaduct. Dakloos, zonder water en zonder verwarming. Medewerkers van Oxfam komen er regelmatig gezinnen tegen, zwangere vrouwen en niet-begeleide minderjarigen. De meeste van deze vluchtelingen zijn de oorlog en vervolging ontvlucht die zij moesten ondergaan in landen als Soedan, Eritrea, Syrië en Afghanistan. Onder hen zijn ook mensen die geweld en martelingen in Libië hebben overleefd. De meesten willen naar landen als Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland, waar ze familie en vrienden hopen terug te vinden.

“Ik heb twee neven in Frankrijk. Zij werken daar. Ik ken ze niet zo goed, want ik was een kind toen ze vertrokken zijn, maar ik wil graag weer met hen in contact komen. Ik denk dat ze me zullen helpen. Ik ben toch familie”, zegt Timania (15) uit Soedan.

De actie van Oxfam

Oxfam komt sinds augustus 2017 tussenbeide in Vintimille. Samen met de Italiaanse ngo Diaconia Valdese beheert ze het programma OpenEurope die migranten juridische bijstand geeft, informatie bezorgt en ondersteuning biedt. Dankzij dit programma zijn al meer dan 750 mensen geholpen.

Oxfam werkt ook samen met andere organisaties die gespecialiseerd zijn in mensenrechten om een aantal zaken voor het gerecht te brengen. Ook worden er ‘dignitykits’ en zakjes met sokken, handschoenen, dekens en hygiëneproducten uitgedeeld.

Oxfam roept de Europese regeringen, waaronder ook die van België, op om hun wettelijke verplichtingen na te komen en menselijkheid en solidariteit met de meest kwetsbaren te tonen.

Bahia Zrikem, experte migratie bij Oxfam-Solidariteit: “Europa moet zijn asielsysteem herstellen en de verantwoordelijkheid delen voor de opvang van vluchtelingen tussen de verschillende landen. Regeringen en grensautoriteiten moeten specifieke behoeften respecteren en de rechten van kinderen beschermen."

Thema: