Migratie:"Europa parkeert duizenden migranten op de Griekse eilanden in onmenselijke omstandigheden"

01/12/2017

De winter is in aantocht en meer dan 15.000 vrouwen, mannen en kinderen zitten vast in onmenselijke omstandigheden op de eilanden in de Egeïsche zee. Sinds de EU-Turkije deal in werking is getreden op 18 maart 2016, is de toestand er steeds schrijnender geworden. Oxfam roept de Europese beleidsmakers en de Griekse regering op om asielzoekers zo snel mogelijk naar het Griekse vasteland over te brengen. Ook België heeft daarin een rol te spelen.

Sinds van de EU-Turkije deal van kracht is, zijn de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros omgevormd tot plekken waar asielzoekers voor onbepaalde tijd worden opgesloten. Volgens de laatste cijfers van de Griekse overheid werden er op 20 november 2017 maar liefst 15.396  asielzoekers gehuisvest op de eilanden. Daarvan verblijven  12.554 mensen  in accommodaties die slechts ruimte bieden aan 5.576 mensen - aan minder dan de helft dus. Een groot aantal rapporten brengt de mensonterende levensomstandigheden als gevolg daarvan aan het licht.

Daarom lanceert Oxfam tijdens de maand december, tot aan de start van de winter op 21 december, de campagne #OpenTheIslands, om zowel de politieke leiders als burgers bewust te maken van de kritieke toestand op de eilanden. Deze actie kadert dan ook in ons algemeen pleidooi aan de Europese Unie om migratie te benaderen met meer menselijkheid.

Bescherming en steun verzekeren

In een open brief die verstuurd werd aan de Europese ambassadeurs in Griekenland en op vrijdag 1 december aan de Belgische regering, vragen Oxfam en 21 andere organisaties om zo snel mogelijk actie te ondernemen om de huidige situatie op de Griekse eilanden te verhelpen. We pleiten voor een onmiddellijke overplaatsing van 6700 asielzoekers, die nu vastzitten in de overvolle accommodaties op de eilanden, naar het Griekse vasteland. Daarnaast vragen we de EU om meer steun te verlenen aan de Griekse regering, zodat asielzoekers de bescherming en bijstand krijgen waar ze nood aan hebben, onder meer door de uitbreiding van veilige accommodaties en toegang tot de dienstverlening op het vasteland.

De levensomstandigheden op de Griekse eilanden zijn namelijk schrijnend.   Mensen zitten vast in overvolle toevluchtsoorden, waar intimidatie heerst en gevallen van zelfverminking en zelfmoord steeds vaker voorkomen. Bovendien hebben mensen met een fysieke beperking er vaak geen toegang tot het voedsel en drinkbaar water dat wordt aangeboden.

België moet zijn verantwoordelijkheid nemen

Laureen Van Assche, beleidsmedewerker migratie bij Oxfam-Solidariteit :

“België heeft een actieve rol gespeeld in de totstandkoming van de EU-Turkije deal en ondertekende mee het akkoord. Net zoals de andere Europese lidstaten, moet ons land dan ook zijn verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid en waardigheid van asielzoekers te garanderen. We moeten de krachten bundelen om bescherming en opvang van asielzoekers op het Griekse vasteland mogelijk te maken. Mensenrechten en het recht op asiel moeten gerespecteerd worden. Europa zou daarin een voorbeeldfunctie moet spelen in de wereld, want het huidige beleid zal enkel leiden tot meer humanitaire crises nabij de Europese grenzen. De huidige toestand in Libië is daar een spijtig  voorbeeld van.”

Noot aan de redactie

  • De volgende organisaties werkten mee aan de open brief: Advocates Abroad, Aitima, Amnesty International, ARSIS, CARE, Caritas Hellas, Danish Refugee Council, Greek Council for Refugees, Greek Forum of Refugees, Greek Helsinki Monitor, Help Refugees, Hellenic League for Human Rights, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Service, Legal Centre Lesvos, Medecins sans Frontieres, Norwegian Refugee Council, Oxfam & Praksis
  • U kunt onze foto’s bekijken, voorzien van context in Engels en Spaans.
  • Op 13 december neemt Oxfam deel aan de betoging van CNCD-11.11.11, die doorgaat om 17u in Brussel en waarmee we de Europese Unie vragen om een menselijkere behandeling van migratie.
  • Op Lesbos biedt Oxfam op dit moment met de hulp van lokale partners gratis juridische bijstand aan migranten en asielzoekers tijdens de verschillende fases van het asielproces. Daarnaast betrekt Oxfam ook actief de gemeenschappen op Lesbos om mannen en vrouwen meer informatie en een betere toegang tot voorzieningen te kunnen bieden via het opleiden van aanspreekpunten binnen de gemeenschap.
  • Tussen oktober 2015 en juli 2016 beantwoordde Oxfam aan de dringende noden van pas aangekomen migranten op Lesbos, zowel in de  Moria-“hotspot” als bij het onthaalcentrum Kara Tepe. Naast de verdeling van voedsel en hygiënekits, installeerden we er  sanitaire voorzieningen, om zo de vrouwen, mannen, kinderen die aankwamen in Griekenland meer veiligheid en waardigheid te geven.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter