Maandag begint de eerste Wereldtop over Humanitaire hulp ooit

20/05/2016

Deze maandag en dinsdag (23 en 24 mei) wordt in Istanbul de eerste Wereldtop over Humanitaire Hulp worden gehouden in Istanbul. Het doel: maatregelen nemen die ervoor zorgen dat er een einde komt aan de ellende van miljoenen mensen in conflicten of rampen.

“Het is heel belangrijk dat deze Wereldtop over Humanitaire Hulp eindelijk plaatsvindt”, zegt Liesbeth Goossens van Oxfam-Solidariteit. “125 miljoen mensen over de hele wereld hebben momenteel humanitaire hulp nodig. De regels van het internationaal humanitair recht worden bovendien zo goed als systematisch geschonden". 
 
Er gaat een Belgische delegatie naar de Wereldtop over Humanitaire Hulp, minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo inbegrepen. Liesbeth Goossens vertegenwoordigt de Belgische ngo’s in deze delegatie: "Deze top moet aantonen dat de actuele situatie onaanvaardbaar is. De top moet er ook toe leiden dat de staten tastbare engagementen opnemen, die een reële invloed hebben op mensen in nood over de hele wereld." 

Oxfam en de Wereldtop over Humanitaire hulp

5 partnerorganisaties van Oxfam zijn ook aanwezig op de Wereldtop over Humanitaire Hulp. Tegelijkertijd organiseert Oxfam twee gelijkaardige conferenties, in de Westelijke Sahara en in Tanzania, Oost-Afrika. Want de stem van betrokken mensen moet luid en duidelijk gehoord worden. 

Wat er absoluut moet gebeuren op deze top: 

 • Bescherm burgers tegen oorlogsgeweld. 

  Oorlog betekent onvermijdelijk menselijke ellende en leed. Maar anno 2016 worden de meest elementaire regels van de oorlog overtreden. Scholen, ziekenhuizen, woningen zijn doelwitten geworden. Oxfam roept de politici op de Wereldtop over Humanitaire hulp op om een voorbeeld te stellen. Ze moeten het oorlogsrecht respecteren en stoppen met wapens en munitie te verkopen aan strijdende partijen die het oorlogsrecht niet respecteren.

 • Help mensen die hun land moeten verlaten.

  De huidige vluchtelingencrisis is de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog. Gezinnen zijn op de vlucht voor conflicten, rampen en armoede. Maar ze botsen op veel vijandigheid, discriminatie, mishandeling en erger. Oxfam wil dat regeringen vluchtelingen behandelen op een menselijke manier

 • Maak mensen sterker, zodat ze zelf aan heropbouw kunnen werken.

  Is er een conflict of ramp, dan moeten de mensen ter plaatse zelf in staat zijn om daar snel en efficiënt op te reageren. Ze moeten zelf levens kunnen redden en de heropbouw kunnen organiseren. Maar daarvoor moeten ze de nodige en juiste middelen en vorming krijgen. Oxfam roept de politici op de Wereldtop voor Humanitaire hulp op om meer in zo’n maatregelen te investeren.

 • Welke precieze aanbevelingen doet Oxfam voor de Wereldtop voor humanitaire hulp?

Lees de Oxfam-paper Engaging for Change

 • Benieuwd wat er precies gaat gebeuren op de Wereldtop voor Humanitaire hulp?

Check de website