Libanon: al jarenlang 'tijdelijke' kampen voor Syrische vluchtelingen

15/09/2015

De Europese landen raken het niet akkoord over de opvang van 120.000 vluchtelingen. Tegelijkertijd wordt meer dan 95% van de Syrische vluchtelingen opgevangen in de buurlanden van Syrië. Zoals de familie van Fatima, die naar Libanon is gevlucht.

Fatima is 1,5 jaar oud. Haar familie verblijft al 3 jaar lang in Libanon. Ze moesten vluchten uit hun huis in de buurt van Hama, Syrië. Sindsdien leven ze in een noodkamp voor Syrische vluchtelingen, in de Bekavallei in Libanon.

Net als vele anderen is de vader van Fatima weggegaan uit Libanon, om te proberen in Europa te raken. Hij wil er een manier vinden om zijn gezin te onderhouden. De laatste keer dat zijn vrouw Asmaa nieuws van hem kreeg, zat hij in Macedonië.

Doe een gift voor de Syrische vluchtelingen

In hetzelfde kamp in de Bekavallei verblijven nog Syriers uit de provincie Hama. Zoals Jemaa Al Halayal, 35 jaar. Hij vluchtte 2 jaar geleden en woont met zijn vrouw en twee dochters in het kamp. Ook Jemaa wil naar Europa. Hij vindt in Libanon geen werk om geld te kunnen verdienen voor zijn gezin.

Hussein Abdullah, 6 jaar, is nog een inwoner van het kamp in Beka. Hij ging met zijn familie weg uit Syrië toen hun dorp aangevallen werd. Het is voor een groot deel verwoest. 3 maanden geleden kreeg de vader van Hussein, Khaled, een hartaanval. Oxfam heeft medische behandeling geregeld en ervoor gezorgd dat de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) de kosten voor de behandeling heeft terugbetaald.

Wonen in tenten en hangars, zonder genoeg geld

De Syrische families zijn in Libanon in veiligheid. Maar ze zijn bezorgd over hun toekomst. Libanon vangt op dit moment 1,2 miljoen vluchtelingen op. Dat zijn even veel mensen als 20% van de Libanese bevolking.

Er is geen degelijk vluchtelingenkamp in Libanon. De Syrische vluchtelingen verblijven er vaak in tenten of hangars. De levensduurte is in Libanon ook veel hoger dan in Syrië, en voor de meeste vluchtelingen is er geen werk. Ze maken zich zorgen over hoe ze hun eten en verwarming moeten betalen.

Drinkwater, sanitair, warme kleren

Oxfam heeft tot nu toe in Libanon 250.000 mensen geholpen.

  • We geven financiële steun aan kwetsbare families, zodat ze een degelijk plek om te wonen kunnen vinden.
  • We bouwden meer dan 1.000 toiletten en 720 waterreservoirs voor de Syrische vluchtelingen. Zo hebben ze betere toegang tot drinkwater en sanitair.
  • Samen met lokale partners verdelen we warme kleren, matrassen, dekens, keukengerei, hygiënekits en stevige waterdichte, plastic zeilen.
  • Een Oxfam-partner in Libanon houdt psychosociale consultaties voor gevluchte vrouwen en kinderen.

Doe een gift voor de Syrische vluchtelingen