Lesmateriaal over sociale bescherming: samen krijgen we gelijk

20/10/2015

Sociale bescherming voor iedereen: hoe begin je eraan als leerkracht? Oxfam helpt je, met kante en klare lessen en ander educatief materiaal. Zo maak je van je leerlingen kritische wereldburgers. Bovendien sluit het lesmateriaal perfect aan op de eindtermen.

Sociale bescherming voor iedereen

Ziek worden en je behandeling niet kunnen betalen. Je job of oogst verliezen en geen inkomen meer hebben. Heel je leven werken en geen pensioen krijgen. Voor drie vierde van de wereld is dit geen fictie. Bij de minste tegenslag komen 5 miljard mensen in de problemen omdat ze geen sociale bescherming hebben.

Nochtans heeft iedereen daar recht op. Daarom voert 11.11.11 in het najaar van 2015, samen met andere organisaties, vakbonden en mutualiteiten, campagne voor sociale bescherming voor iedereen.

EHBO-koffer of Eerste Hulp Bij Onderwijs

Doe ook mee in jouw klas dankzij de EHBO-koffer (Eerste Hulp Bij Onderwijs). In deze koffer vind je een breed gamma aan educatief materiaal van verschillende organisaties: lesideeën, een fototentoonstelling, workshops en inleefateliers, een heus bordspel en nog veel meer. 

Bordspel van pleisters tot pensioenen

Een gezelschapsspel op maat van de klas. Je leerlingen proberen in zes groepjes om het eerst en als rijkste hun eigen ‘levensweg’ te doorlopen. Onderweg maken ze aan de hand van allerlei levensgebeurtenissen kennis met het belang van sociale bescherming. Is het leven een loterij?

Een samenwerking van 11.11.11 met Miel Maya Honing, Oxfam-Solidariteit en VIA Don Bosco. Met dank aan Wereldsolidariteit, FOS, de Christelijke Mutualiteit, Caritas
International en Solidagro.

  • Enkel in de EHBO-koffer te verkrijgen.
  • Doelgroep: van 1ste t.e.m. 3de graad ASO, TSO en BSO

Lesfiches Oxfam

In de koffer vind je ook drie lesfiches die Oxfam heeft ontwikkeld rond het lesidee 'Samen krijgen we gelijk':

Wat zijn de oorzaken van de toenemende ongelijkheid? En welke oplossingen bestaan erom de kloof tussen arm en rijk te verminderen? In deze les komen leerlingen via een video, getuigenissen en een klassendebat meer te weten over ongelijkheid en het belang van sociale bescherming. Enkele mythes over de thema's leren ze zelf doorprikken.

Je kan de fiches hieronder ook downloaden

Bekijk het volledige aanbod educatief materiaal van Oxfam

 

Thema: