Vakantie in Sri Lanka: ontwikkeling en toerisme ten koste van gezinnen?

Stand for land in Sri Lanka
23/09/2016

In Sri Lanka worden boeren en vissers van hun grond verdreven om plaats te maken voor luxehotels. Maar net als in veel andere landen komen ze in opstand.  

Steun hen nu, teken de petitie

We moeten dit gevecht winnen. Niet enkel om gerechtigheid te krijgen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen. En voor de voorgaande generaties, van wie we deze grond gekregen hebben.” Rathnamali, moeder en boerin in Panama, Sri Lanka. 

Welkom op Panama beach, Sri Lanka

Panama is een kustgebied in de Oostelijke Provincie van Sri Lanka. Er wonen veel gezinnen die aan visserij en landbouw doen om te kunnen overleven. 

Toerisme is booming in Sri Lanka, sinds het einde van de oorlog in 2009, en het grootste deel van de toeristen komt uit Europa. De Oostelijke Provincie is een hotspot geworden voor toeristen, met paradijselijke stranden, wereldvermaarde surfgebieden zoals Arugam Bay en een rijkdom aan natuurlijke grondstoffen: 

Stand for land in Sri Lanka

Families worden van hun grond verjaagd in Sri Lanka

Je raadt het al: er is een donkere schaduw verbonden aan dat paradijselijk beeld van Sri Lanka. Zo heeft het leger op 17 juli 2010 langs de hele Panama-kust 350 gezinnen weggejaagd van hun eigen grond. (je vindt alle details in dit nieuwe Oxfam-rapport)

Het leger heeft omheiningen gezet op het terrein en een aantal zones platgebrand om de bewoners weg te krijgen. Waarom? In de plaats werd een luxehotel gebouwd aan de lagune, de Lagoon Cabanas

Stand for land in Sri Lanka

Samen zetten we druk op de regering van Sri Lanka

De 350 getroffen gezinnen wonen vandaag bij familieleden of in geïmproviseerde hutjes. Hun huizen liggen in de as, de velden die ze bewerkten zijn verwoest. Ze wachten op de dag dat ze de toestemming krijgen om terug te keren naar hun eigen grond. 

Samen kunnen we druk zetten op de regering van Sri Lanka. De regering van Sri Lanka moet de gronden teruggeven aan de rechtmatige eigenaars: de gezinnen die er woonden. De regering moet ook voorkomen dat zo'n situaties zich opnieuw voordoen. 

Sta jij aan de kant van de locals in Panama? Verdedig mee hun landrechten. 

Teken de petitie

Stand for land in Sri Lanka

Locals komen op voor hun landrechten 

De vrouwen van Panama beach hebben de leiding genomen en vragen gerechtigheid. Ze hebben de hele gemeenschap aangezet en georganiseerd om lokale en nationale betogingen te houden.

Ze hebben het niet makkelijk door de manier waarop ze nu moeten leven, en toch blijven ze doorgaan. De vrouwen blijven vragen dat ze toestemming krijgen om terug te gaan naar het land dat ze bijna 40 jaar lang bewerkt hebben. 

Stand for land in Sri Lanka

Er kwam reactie op de vreedzame strijd van de mensen van Panama: geweld, intimidatie en gerechtelijke stappen. 

"Toen beseften we dat we niet op ons eentje kunnen onderhandelen met de autoriteiten. We kunnen niet op ons eentje vechten voor onze grond", onderstreept Rathnamali het belang van collectieve actie. 

Steun Rathnamali en teken de petitie

"We beseften dat we onze krachten moeten verenigen en dat we dit gevecht moeten winnen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en voor de voorgaande generaties, van wie we deze grond gekregen hebben.” 

Jij kan iets doen voor de inwoners van Panama, Sri Lanka. Samen kunnen we druk zetten op de regering, zodat deze 350 gezinnen eindelijk weer naar huis kunnen. 

Stand for land in Sri Lanka

De bonnes nouvelles… 

De inwoners van Panama hebben jarenlang actiegevoerd om hun grond terug te krijgen, met de steun van Oxfam en de People's Alliance to the Right to Land. In februari 2015 heeft de regering van Sri Lanka beslist om de gronden van de gemeenschap terug te geven aan de inwoners. 

... maar (nog) geen happy end

De regering heeft jammer genoeg nog geen enkele maatregelen genomen om die belofte om te zetten in daden. De gezinnen van Panama kunnen nog niet terug naar huis. Ze leven nog altijd elders. 

Lees het gedetailleerde rapport

Stand for land in Sri Lanka