Krijg Gelijk

4 grote farmabedrijven ontwijken naar schatting voor miljarden euro’s aan belastingen. Geld dat goed gebruikt zou kunnen worden voor gezondheidszorg voor miljoenen mensen.

Eerlijke belastingen geven mensen die het moeilijk hebben de kans om een dokter te raadplegen of een ziekenhuis te bezoeken. En net die diensten kunnen hen helpen om uit de armoede te raken.

Farmabedrijven, betaal jullie faire deel aan belastingen. Samen gaan we voor een eerlijke gezondheidszorg en eerlijke belastingen.

Twee kanten van hetzelfde verhaal

Wist je dat?

Wist je dat… (illus)

  • het fortuin van 1.900 miljardairs samen afgelopen jaar met €2 miljard per dag is toegenomen? Dat is een totale groei van 12% ten opzichte van 2018.
  • de 3,8 miljard mensen die de armste helft van de bevolking uitmaken, hun fortuin afgelopen jaar zagen dalen met meer dan €400 miljoen per dag? Dat is een daling van  11%.
  • er elke dag 10.000 mensen sterven omdat ze geen toegang tot gezondheidszorg hebben?
  • vandaag 262 miljoen kinderen niet naar school gaan?

 

Kunnen we de kloof dichten?

Het verhaal van Chhatiya

Geen geld, geen zorgverlening

Chhitaya's getuigenisToen Chhatiya van haar vierde kind beviel, moest naar een privé ziekenhuis omdat het centrum voor eerstelijnszorg geen echografie kon uitvoeren en niet was uitgerust voor neonatale zorg. Het kostte haar en haar man €63 voor de baby werd opgenomen. Dat is meer dan wat het gezin in één maand tijd verdient, dus moesten ze een lening afsluiten.

Samen met Chhatiya worden jaarlijks 60 miljoen andere Indiërs in de armoede gestort door de torenhoge gezondheidskosten. De Indische overheid heft nauwelijks belastingen op het inkomen van de superrijken en heeft tegelijk één van de laagste budgetten ter wereld voor gezondheidszorg.

Lees haar verhaal

Nieuws

Rapporten

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.