Indonesië opnieuw getroffen door tsunami

Carita Beach après le tsunami de décembre 2018
26/12/2018

Op zaterdag 22 december heeft een ondergrondse vulkaanuitbarsting een verwoestende tsunami veroorzaakt die de eilanden in de Straat van Soenda in Indonesië heeft overspoeld. Een nieuwe ramp voor Indonesië dat zich nog niet helemaal hersteld had van de aardbeving en de tsunami van eind september.

Volgens de meest recente cijfers die we konden verzamelen zijn er 429 dodelijke slachtoffers, 1.459 gewonden en 128 vermisten. Meer dan 11.000 mensen hebben hun huizen ontvlucht en logeren nu in kampen die door de overheid werden opgericht.

Die cijfers zullen allicht nog toenemen naarmate de hulpteams ter plaatse vorderen. Hun acties worden extra bemoeilijkt door de harde regens die het getroffen gebied momenteel teisteren.

Zone concernée par le tsunami du 22 décembre

Oxfam biedt hulp

Dank zij onze lokale partners evalueert Oxfam in samenwerking met de Indonesische overheid en andere humanitaire organisaties wat de eerste noden zijn om zo snel mogelijk vitale hulp te kunnen bieden waar die het dringendste is.

“Duizenden mensen hebben onderdak gekregen in geïmproviseerde kampen en hebben dringend drinkbaar water, voedsel en sanitaire hulp nodig,” zegt Dino Agianto, verantwoordelijke voor Oxfam ter plaatse. “We moeten ook specifieke hulp bieden aan vrouwen en kinderen.”

Oxfam zal de komende dagen hulp bieden via zijn lokale partners. In eerste instantie via de verdeling van drinkbaar water, het installeren van latrines en het uitdelen van hygiënekits.

Oxfam heeft ondertussen al 100.000 euro vrijgemaakt uit het urgentiefonds om de eerste hulp te kunnen betalen, maar er zullen nog bijkomende fondsen nodig zijn om iedereen hulp te kunnen bieden.

Met een gift help je Oxfam om snel hulp te bieden bij dergelijke rampen. Alvast bedankt voor je bijdrage.

Doe een gift