Hulpactie voor Gaza op kruissnelheid

06/08/2014

Twaalf dagen na de lancering van de hulpactie voor Gaza, heeft Oxfam-Solidariteit 37.720€ ingezameld in België. Een bemoedigende start, maar de noden blijven intussen wel bijzonder groot.

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen polariseert de publieke opinie, ook in België. Oxfam ijvert onafgebroken voor een duurzame politieke oplossing, met de eis voor een permanente wapenstilstand en het einde van de Israëlische blokkade. We eisen van onze politici veel krachtiger politieke signalen en acties. Maar intussen mag er geen seconde verloren gaan; dagelijks kunnen levens gered worden. Politieke en humanitaire actie zijn dan ook complementair: zonder duurzame vrede is er geen definitieve oplossing; maar zonder humanitaire hulp komt elke oplossing voor velen te laat.

Net daarom is het bemoedigend dat op amper 12 dagen tijd 37.720 € werd ingezameld voor de hulpverlening op het terrein. De Belgen tonen daarmee dat ze onze humanitaire acties waarderen en steunen. Een onmisbare hulp voor de slachtoffers én een hart onder de riem voor onze medewerkers op het terrein, die elke dag met gevaar voor lijf en leden het beste van zichzelf blijven geven.

Maar de noden zijn nog steeds groot. Vooral drinkwater vormt een nijpend probleem op dit moment. Oxfam bezorgt nu al zuiver water aan 175.000 vluchtelingen, maar het aantal mensen dat amper toegang heeft tot drinkwater loopt op tot 1.5 miljoen. Wereldwijd is Oxfam op zoek naar 3.786.000 euro om de meest dringende noden in Gaza aan te pakken. Vanmiddag was daarvan 38% ingezameld.

De voorlopige wapenstilstand is een niet-te-missen kans voor hulpverleners om slachtoffers te bereiken. We vragen de Belgische bevolking dan ook om zich meer dan ooit solidair te tonen met Gaza en onze acties te steunen, met een gift op BE37 0000 0000 2828 met vermelding “Gaza 9121” of via www.oxfamsol.be/GazaNL.

OXFAM

Oxfam werkt al jarenlang in de Gazastrook en bereikt er 350.000 mensen met humanitaire en ontwikkelingsprojecten. We werken er samen met boeren en vissers die geen toegang hebben tot hun bestaansmiddelen en we ondersteunen een hospitaal en een mobiele kliniek met het oog op dringende medische zorgen. We zorgen voor zuiver drinkwater en sanitaire voorzieningen, en met voedselbonnen versterken we zowel de voedselzekerheid als de lokale economie. We helpen boeren om hun oogst te verbeteren en op de markt te brengen, en we steunen organisaties die opkomen voor de rechten van burgers. In crisissituaties voorzien we noodhulp, door middel van zuiver water en gezondheidscampagnes, voedselbonnen en ondersteuning van het lokale ziekenhuis.  

Noodhulp: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter