Hoe Kadiha voedsel teelt voor haar geiten in het midden van de woestijn

10/07/2018

Kadiha Abdelfatah Mohamed woont in een vluchtelingenkamp van de Sahrawi in het zuiden van Algerije. Midden in de woestijn worstelde ze om iets te vinden om haar geiten eten te geven. Maar sinds Oxfam er een innovatieve kweekmethode introduceerde kan ze haar eigen vers voer telen. Ze vertelt over haar ervaringen.

“Ik heet Kadiha Abdelfatah Mohamed. Ik ben 28 jaar en ik woon in hier in het wilaya (kamp) Smara. Dit is een van de vluchtelingenkampen van de Sahrawi in de Algerijnse provincie Tindouf. Ik woon hier samen met mijn ouders, mijn twee broers en mijn zus. De meeste mensen hier zijn geboren en getogen in de kampen. Ik ben er naar de basis- en de middelbare school geweest. Daarna heb ik in Oran journalistiek gestudeerd. Ik werk nu voor een lokale radiozender in kamp Smara.”

Algerije vangt sinds 1975 duizenden vluchtelingen op uit de Westelijke Sahara. Dit is een van de langstdurende vluchtelingencrises ter wereld. Midden in de woestijn is het onmogelijk om je eigen voedsel te verbouwen of je kudde te voeden. Daarom heeft Oxfam een innovatief project gelanceerd om in deze vijandige omgeving dankzij de techniek van hydroponie veevoer te telen. Kadiha legt uit hoe deze techniek werkt.

“Voordien leden we onder het gebrek aan veevoer. We zochten overal eten voor ons vee en manieren om het voedsel te verbeteren. Er is hier maar weinig voorhanden om het vee te eten te geven.” Het enige eten dat hier in deze vegetatieloze woestijn te vinden is, is restafval. “Ik heb deelgenomen aan een sensibiliseringssessie die Oxfam organiseerde over hydroponievoedercultuur. Dit thema interesseerde me. Een vriendin heeft me op een lijst gezet om mee te doen. Na een gesprek werd ik geselecteerd.”

“De eerste stap in de hydroponie is om de gerstzaden van hun onzuiverheden te ontdoen en de gebroken delen eruit te halen. De gerstzaden worden vervolgens verzameld in een plastic container, waar ze gedurende 24 uur in water worden gedrenkt om het kiemproces op gang te laten komen. Gedurende de volgende 48 uur moeten de gerstzaden worden bevochtigd met kleine hoeveelheden water totdat de spruiten barsten en de wortels verschijnen."

Deze stap vindt plaats in een adobekoepel, die door Oxfam gebouwd is met financiering van het Wereldvoedselprogramma. Deze koepel biedt de optimale voorwaarden voor kieming en voorkomt dat de temperaturen te hoog oplopen in een woestijn waar de thermometer snel stijgt tot 55 graden Celsius in de zomer.

"Na dit kiemproces moet de gerst voorzichtig geoogst worden en opgeslagen worden in containers - in hoeveelheden van 1 kilo per container. Om uitdroging te voorkomen moeten de containers drie tot vier keer per dag worden geïrrigeerd. In amper een week zal de gerst een plantendek vormen die uit de containers kan worden gehaald en aan de geiten kan worden gegeven."

"Mijn familie is ook betrokken bij het project en we hebben veel geleerd. Het werken aan dit project is nu een van onze prioriteiten geworden: het stelt ons in staat onze geiten te voeden met gezond, goedkoop voedsel, zodat ze elke dag melk produceren met een uitstekend rendement. Ik ben Oxfam en alle bij deze projecten betrokken partijen zeer dankbaar voor de humanitaire hulp die zij de Sahrawi bieden."

Dit project werd gerealiseerd dankzij financiële steun van het Wereldvoedselprogramma en uitgevoerd in samenwerking met lokale partners: de Sahrawi-autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor economische ontwikkeling en de Unie van Saharawi-vrouwen. Oxfam werkt sinds 1976 in vluchtelingenkampen in Sahrawi.