Hoe de ongelijkheid in Europa steeds groter wordt

De verdeling van rijkdom in Europa - statistiek
09/09/2015

Europa is één van de meest welvarende continenten in de wereld. Toch lopen 123 miljoen mensen – 1 op de 4 Europeanen – het  risico op armoede of sociale uitsluiting. Hoe kan dat?

1. Overal besparingen

Sinds de financiële crisis voeren veel Europese regeringen een bezuinigingsbeleid. Politici verlagen de budgetten voor publieke diensten. Ze beslissen om openbare diensten te privatiseren en arbeidsmarkten te dereguleren.

De gevolgen zijn groot. In Ierland, bijvoorbeeld, is het budget voor publieke gezondheidszorg is in 6 jaar tijd met 12% gedaald, en dat komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede.

  • Oplossing: politici moeten investeren in publieke diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Want dat is de beste manier om armoede en ongelijkheid van bij het begin tegen te gaan.

Lees het Oxfam-rapport “A Europe for Many, not for the Few”

2. Oneerlijke belastingsystemen

Progressieve belastingsystemen (waarbij mensen met een hoger inkomen meer bijdragen) kunnen ongelijkheid wegwerken. Zweden is daarin de kampioen van Europa, want het slaagt erin om met progressieve belastingen de inkomensongelijkheid te verlagen met 53%.

Oneerlijke belastingsystemen kunnen ongelijkheid net in de hand werken. Neem nu Spanje, waar de belastingdruk erg ongelijk verdeeld is. Maar liefst 90% van de belastinginkomsten wordt betaald door normale burgers en gezinnen, terwijl belastingen op grote bedrijven goed zijn voor slechts 2% van de totale belastinginkomsten.

  • Oplossing: laat multinationals hun eerlijk deel van de belastingen betalen.

3. Onderonsjes tussen politici en rijken

Grote bedrijven en rijke individuen zijn beter vertegenwoordigd in adviesgroepen op Europees niveau en hebben meer geld om politici van hun argumenten te overtuigen.

De financiële sector spendeerde in 2013 maar liefst 120 miljoen euro aan lobbywerk op Europees niveau. Met succes, want de sector slaagt er al jaren in om een financiële transactietaks tegen te houden in Europa - hoewel meer dan 1 miljoen (!) burgers via petities zo’n taks eisen.

  • Oplossing: zorg ervoor dat de besluitvorming transparant is voor alle burgers.

4. Vrouwen en migranten eerste slachtoffers

Vrouwen lopen een groter risico op armoede, zelfs wanneer ze voltijds werken. Europese vrouwen verdienen gemiddeld 16% minder voor gelijkaardig werk dan mannen.

Ook migranten hebben het vaak zwaar te verduren. In België loopt 40% van de migranten het risico op armoede of sociale uitsluiting.

  • Oplossing: als politici zorgen voor leefbare minimumlonen en de inkomenskloof tussen vrouwen en mannen dichten, gaan we vooruit in de strijd tegen armoede.

 

Thema: 

Europese Unie

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.