Hoe de financiëletransactie-taks elke dag 60 miljoen euro kan opbrengen

20/02/2017

De Europese onderhandelingen voor de financiëletransactie-taks liggen al sinds 6 december stil. Tien Europese landen lopen daardoor elke dag 60 miljoen euro mis, oftewel 2,5 miljoen per uur of 40.000 euro per minuut. Een schande, want overheden hebben dit geld broodnodig in de strijd tegen armoede en klimaatverandering.

In oktober zag het er nog heel goed uit voor de financiëletransactie-taks. De ministers van Financiën uit België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Slovenië en Slowakije bereikten toen voor het eerst een akkoord over de kern van de taks. In dat akkoord bepaalden de ministers welke financiële producten belast zouden worden en hoe de belasting geïnd zou worden. Een immense stap voorwaarts.

Broodnodige inkomsten voor een menselijke economie

Na het kernakkoord in oktober lag de weg open voor een finaal akkoord. Op 6 december zouden de ministers van Financiën de zaak definitief beklinken. Een spannende gebeurtenis… die helaas nooit plaatsvond.

Dit uitstel is een grote schande. Want elke dag dat ministers wachten om de taks in te voeren, lopen lidstaten maar liefst 60 miljoen euro mis. Dat is genoeg om:

  • 10.000 mensen toegang tot gezondheidszorg te geven
  • 11.500 kinderen in lage inkomstenlanden naar school te sturen
  • 6.500 gezinnen in Sub-Sahara Afrika te voorzien van zonne-energie

België als speelbal van de financiële sector

De grote schuldige in het proces is België. De Belgische minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, doet er alles aan om de taks te blokkeren. Onder druk van de financiële lobby legt de minister telkens nieuwe, onrealistische onderhandelingseisen op tafel.

Andere Europese landen hebben de voorbije maanden alles in het werk gesteld om tegemoet te komen aan de Belgische eisen. Nu ligt de bal in het kamp van België. Als minister Van Overtveldt echt aan de kant van de bevolking staat, moet hij zich constructief opstellen bij de onderhandelingen, zodat een akkoord eindelijk mogelijk wordt.

Twee op de drie Belgen steunen de financiëletransactie-taks

Uit een enquête die Oxfam in oktober afnam, blijkt dat twee op de drie Belgen voorstander zijn van de taks. De taks staat in het regeerakkoord, en premier Charles Michel pleitte op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorig jaar nog vóór de taks. Hij noemde de financiëletransactie-taks toen “een kwestie van elementaire rechtvaardigheid”.

Een kwestie van elementaire rechtvaardigheid. Zo kun je een minimale belasting van 0,1 procent op de financiële sector - een van de meest winstgevende sectoren ter wereld - inderdaad noemen.

Minister Van Overtveldt, verdedigt u maandag 21 februari - op de volgende bijeenkomst van de ministers van FinancIën - de financiëletransactie-taks?

Meer weten over de financiële transactietaks?

Lees het hier