Hoe 134 gezinnen in Guatemala na 7 jaar strijd hun eigen grond terugkregen

14/08/2018

Goed nieuws uit de Polochic-vallei in Guatemala: 134 inheemse families op het platteland krijgen eindelijk hun eigen land terug, 7 jaar nadat ze met geweld werden verdreven om plaats te maken voor een suikermolen. 

In 2011 werden 769 gezinnen uit Guatemala van hun land verdreven. Ze werden beschuldigd van het bezetten van gronden van de suikerfabriek Chabil Utzaj in de Polochic-vallei. De grond, waar zij eigenaar van waren, werd hen afgenomen. Deze handelswijze is helaas geen uitzondering: in de regio pikken grote multinationals al jaren de grond in van inheemse gemeenschappen.

Volgens recent onderzoek is 78% van de van vruchtbare grond in Guatemala in handen van 8% van de grote producenten. Zonder landbouwgrond om te bewerken of enige andere steun worden de verdreven inheemse gemeenschappen veroordeeld tot een leven in honger en armoede.

De wereld strijdt mee

De toekomst van de families leek uitzichtloos, maar ze kregen al meteen na de inbeslagname van hun land steun van het Comité de Unidad Campesina. Die organisatie komt op voor de rechten van inheemse boeren en bracht de zaak voor bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.

Zo dwongen ze van toenmalig president Otto Perez Molina de belofte af om de getroffen families hun land terug te geven. Maar jaren gingen voorbij zonder stappen om die belofte waar te maken.
In 2013 groeide het verzet: lokale en internationale organisaties sloten zich bij de beweging aan. De zaak trok de aandacht van de Guatemalteekse en internationale pers. Meer dan 100.000 mensen uit 45 verschillende landen tekenden een petitie, waar ook Oxfam zijn schouders onder zette. Sympathisanten zetten tal van protestacties en -concerten op touw.

Terugkeren naar hun land

Het resultaat: in oktober van dat jaar konden 140 gezinnen terugkeren naar hun land in Polochic. Het is een eerste overwinning van de gerichte, goed georganiseerde campagne, op touw gezet door tientallen organisaties, waaronder Oxfam.

Langzaamaan konden meer families terugkeren naar hun vallei. In juli 2016 kregen 81 gezinnen hun grond terug, nu volgen er nog eens 134 families. Vandaag hebben 355 gezinnen hun grond terug. Maar dat is nog ver van de 769 die oorspronkelijk verdreven werden.

"Er zijn nog steeds gezinnen die niet kunnen terugkeren. We hopen dat ze, net als wij, hun land terugkrijgen. Ik ben blij, maar ook verdrietig als ik aan die andere families denk.", vertelt Catalina Cho 'Ico, die net haar land terugkreeg. (zie video)

Jouw handtekening maakt een verschil

Overal ter wereld lopen er controversiële projecten die gepaard gaan met grootschalige landroof van inheemse bevolkingsgroepen. Deze projecten worden vaak met verzet onthaald door de lokale bevolking. 

Dit verhaal uit Guatemala bewijst dat campagne voeren werkt. Door de steun van mensen zoals jij, werd de druk op de overheid groter. Honderden families konden naar huis terugkeren.

Oxfam werkt vandaag nog steeds met andere organisaties aan de internationale campagne Land Rights Now. Daarmee vragen we erkenning voor de landrechten van lokale gemeenschappen.

Wil jij er mee voor zorgen dat inheemse families hun land terugkrijgen?

Laat dan van je horen op LandRightsNow

 

Thema: 
Land: