Historische overwinning in strijd voor eerlijk belastingsysteem

29/03/2019

Voor het eerst in de geschiedenis erkent het Europees Parlement officieel dat er 5 belastingparadijzen zijn in de Europese Unie. Deze erkenning is een direct gevolg van onderzoek door Oxfam en een belangrijke overwinning in onze strijd tegen belastingontwijking.

Op dinsdag 26 maart 2019 heeft het Europees Parlement voor het eerst officieel erkend dat vijf landen uit de Europese Unie effectief belastingparadijzen zijn. Het gaat om Nederland, Ierland, Cyprus, Malta en Luxemburg. Het Europees Parlement verwijst daarbij expliciet naar het Oxfamrapport “Off The Hook” dat Oxfam op 7 maart publiceerde.

Symbolische mijlpaal

“Dit is een historische overwinning voor fiscale rechtvaardigheid,” meent Johan Langerock van Oxfam die het rapport opstelde. “Tot nu toe verschansten alle Europese instellingen zich achter uitdrukkingen zoals ‘er zijn geen belastingparadijzen maar wel landen die belastingontwijking faciliteren’.

Deze erkenning is vooral symbolische belangrijk omdat de EU nu alleen sterk optreedt tegen niet Europese landen met haar zwarte lijst van belastingparadijzen waar ook ontwikkelingslanden op staan. Het feit dat landen op de vingers werden getikt zoals Namibië is onrechtvaardig als je weet dat Nederland één van de grootste belastingparadijzen in de wereld is, maar dit niet werd erkend door de EU.”

Onderzoek van Oxfam naar belastingparadijzen

In het recente Oxfamrapport “Off The Hook” stelt Oxfam dat de criteria van de EU met betrekking tot belastingparadijzen zo zwak zijn dat zelfs notoire belastingparadijzen waaronder Hong Kong, Panama, Isle of Man, Guernsey en Jersey van de jaarlijkse zwarte lijst zijn gehaald.

Belgische innovatieaftrek in schemerzone

België ontsnapt aan de EU-criteria om van een echt belastingparadijs te spreken. Toch heeft ook ons land schadelijke fiscale voordelen aangenomen zoals de innovatieaftrek die bedrijven in staat stellen om fors minder belastingen te betalen op winsten uit intellectuele eigendom zoals octrooien en auteursrechten.

Mede dankzij die innovatieaftrek betaalde een farmagigant zoals Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson, van 2013 tot 2015 amper 1 à 2 % belastingen in België. Op dat moment was het officiële belastingtarief voor bedrijven in België 33,99%.

Wat kan jij doen?

Vraag Johnson & Johnson om eerlijke belastingen te betalen. Het moederbedrijf van Janssen Farmaceutica is een van de vier grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Die vier bedrijven ontweken naar schatting samen tot 3,5 miljard euro aan belastingen. We roepen Johnson & Johnson daarom op om te om te stoppen met belastingen te ontwijken en om geneesmiddelen betaalbaarder te maken. Laat je ook je stem horen?

De bal ligt bij de Europese Commissie

Het Europees Parlement vraagt nu aan de Europese Commissie om de vijf Europese landen eveneens als belastingparadijzen te bestempelen en hen op dat vlak aan te pakken. “De erkenning is een eerste stap naar een effectieve aanpak en zal helpen om concrete beleidsmaatregelen op EU en nationaal niveau te ontwikkelen,” besluit Johan Langerock.

Oxfam roept de Europese Commissie op om het voorbeeld van het Europees parlement te volgen en ervoor te zorgen dat het beoordelen van landen op objectieve wijze plaatsvindt zonder politieke inmenging. De EC moet de Europese belastingparadijzen ook aanzetten om hun beleid aan te passen.

 

Thema: