Het antwoord dat we kregen van de klimaatministers, en waarom dat niet volstaat

22/09/2015

Wauw. Jij hebt deze zomer geholpen om in totaal 7.133 mails te sturen naar onze klimaatministers. Maar hun antwoord volstaat niet. Daarom sturen we massaal een 2de mail, naar minister van Energie Marghem.

Een antwoord, maar…

Deze zomer stuurden we in totaal 7.133 mails naar onze klimaatministers. We vroegen met z’n allen om de klimaatverandering aan te pakken met een ambitieus Belgisch klimaatbeleid. Dat wordt hoog tijd, want eind november is er een uiterst cruciale klimaattop in Parijs.

Stuur een nieuwe mail naar minister Marghem

Lees hier letterlijk wat de ministers antwoordden op jouw mail:

De ministers antwoordden dat ze nu al veel voor het klimaat doen. Ze schrijven dat ze meer inspanningen willen doen voor het klimaat, en dat vinden we mooi.

Maar uit de mails blijkt duidelijk: dat is lang niet genoeg. Hoe gaan Vlaanderen en België bijdragen aan de klimaatfinanciering? Waarom blijven onze politici virtuele CO2-kredieten aankopen in plaats van voor échte schone lucht te zorgen? Lees hier wat Oxfam vandaag precies antwoordt aan ministers Turtelboom en Schauvliege en aan minister Fremault (Frans).

Daarom: stuur minister Marghem een tweede mail!

Want zij draagt de eindverantwoordelijkheid voor het Belgische klimaatbeleid. En ze gaat in november, samen met de regionale ministers, naar de klimaattop in Parijs.

We willen een antwoord op onze vragen:

•    Hoe gaan we de klimaatverandering tegenhouden als België schone lucht (via CO2-kredieten) blijft aankopen in het buitenland, in plaats van te zorgen voor échte schone lucht bij ons? De handel in virtuele emissierechten moet stoppen, want ze pakt de oorzaken van de klimaatverandering niet aan.

•    Hoe gaan we arme landen helpen om zich aan te passen aan droogtes, overstromingen en ander extreem weer? Zij dragen het minst bij aan de oorzaken van de klimaatverandering (bv. vervuilende industrie), maar ondervinden er nu al wel de gevolgen van.

•    Wanneer en hoe gaan we in België de Europese klimaatdoelen halen, als onze ministers niet eens onder elkaar kunnen uitmaken wie wat moet doen op welk beleidsniveau? Het Belgische klimaatbeleid is niet coherent en de verdeling van de inspanningen is onduidelijk; dat moet en kan anders!

Veel Belgen willen dat er meer gedaan wordt voor het klimaat. Jij ook?

Samen zorgen we ervoor dat de politici dat onmogelijk kunnen negeren.