Heropbouw van Gaza op koers voor 2115

26/02/2015

Aan het huidige tempo duurt het nog meer dan 100 jaar voordat huizen, scholen en zorgcentra in Gaza hersteld zijn. Cijfers van de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam laten zien dat vorige maand de invoer van bouwmateriaal, onder druk van de Israëlische blokkade, nog gedaald is.

Minder dan 0,25 procent van het benodigde bouwmateriaal heeft de afgelopen 3 maanden Gaza bereikt. Zes maanden na het einde van het conflict, wordt de situatie in Gaza steeds wanhopiger. Ruim 100.000 mensen – van wie de helft kinderen – wonen nog steeds in tenten, tijdelijke huisvesting of bij familie nadat hun huizen waren vernietigd. Tienduizenden meer wonen in zwaar beschadigde huizen. Oxfam roept op tot een snel einde aan de blokkade van Gaza die nu al 8 jaar lang duurt.

Gaza heeft meer dan 800.000 vrachtwagenladingen aan bouwmateriaal nodig om de huizen, scholen, zorgcentra en andere infrastructuur te kunnen bouwen, na herhaalde conflicten en jarenlange blokkades, volgens hulporganisaties die er werken. Maar in januari mochten slechts 579 vrachtwagens de grens over. Dat is nog minder dan de 795 vrachtwagens die de maand daarvoor de grens waren overgetrokken.

Koen de Groof, expert terzake bij Oxfam-Solidariteit, is net terug van een missie in de Palestijnse gebieden.

“Veel gezinnen hebben de afgelopen zes maanden in huizen zonder daken, muren of ramen gewoond. Velen hebben slechts zes uur elektriciteit per dag en moeten het zonder stromend water doen. Elke dag dat mensen belet worden te bouwen, vergroot de risico’s voor mensen. Alleen een beëindiging van de blokkade van Gaza kan ervoor zorgen dat mensen hun levens weer kunnen oppakken. Het is ronduit beroerd dat de internationale gemeenschap de mensen in Gaza weer laat vallen wanneer zij hulp zo hard nodig hebben.”

Er is geen vooruitgang geboekt in de inhoudelijke gesprekken over een oplossing op lange termijn van de crisis in Gaza, die na de wapenstilstand hadden moeten plaatsvinden. Oxfam roept beide partijen op proactief naar een vreedzame oplossing te zoeken, waaronder een einde aan de Israëlische blokkade, die nog steeds van kracht is en verwoestende gevolgen heeft voor de mensen in Gaza.

Onder de blokkade is de uitvoer van landbouwproducten uit Gaza vorig jaar gedaald tot slechts 2,7 procent van het niveau van voor de blokkade. Vissers worden nog steeds beperkt tot vissen binnen zes zeemijlen – ver weg van de meeste vissen – en boeren hebben te stellen met beperkingen in hun toegang tot het vruchtbaarste land.

Terwijl de noden toenemen, leveren Oxfam en haar partners veilig drinkwater, voedselbonnen en gezondheidszorg aan gemeenschappen over heel Gaza.

Extra

Noodhulp: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter