Help de boeren in Nepal vóór de moesson losbarst

24/06/2015

De aardbeving is Nepal is morgen precies 2 maanden geleden. Oxfam heeft er al 270.000 mensen geholpen met onderdak, voedsel en sanitaire voorzieningen. Nu verdelen we er rijstzaden, zodat de boeren die kunnen planten voor de moessonregens.

De aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter  op 25 april veroorzaakte 8.700 doden en 22.000 gewonden in Nepal. Meer dan 8 miljoen mensen werden getroffen door de catastrofe. Oxfam heeft tot nu toe 270.000 mensen kunnen helpen. We willen in totaal 400.000 mensen helpen in de eerste fase van deze noodhulpactie.

Race tegen de klok

Het seizoen van de moessonregens komt heel dichtbij. We moeten dringend de Nepalese boeren helpen om hun rijstvelden opnieuw en op tijd te beplanten. Als families geen nieuwe rijst zaaien voor het moessonseizoen, kunnen ze tot eind 2016 geen rijst oogsten. En daarmee verliezen ze hun bron van voedsel, maar ook van inkomsten en ruilmiddelen. Oxfam heeft tot nu toe zaden verdeeld onder 16.000 boeren in de Nepalese districten  Nuwakot, Sindhupalchok et Dhading.

In Tripureshwor, het dorp van Dhan Khumari Adhikari (op de foto hierboven), kwamen 19 mensen om bij de aardbeving. 12 mensen raakten zwaargewond en 60% van de woningen werd verwoest. Dhan woont op een hellingdie uitsteekt boven Tripureshwor , in het district Dhading. Meer dan 4.000 bewoners leven er bijna uitsluitend van de opbrengst van hun maïs- en rijstvelden.

“Een briesje”

Op het moment van de aardbeving was Dhan haar buffel eten aan het geven. Haar twee kinderen waren aan het spelen voor het huis. Eerst voelde Dhan “een briesje”, vertelt ze. Plots begon de aarde onder haar voeten te beven. De huizen in de buurt begonnen hevig heen en weer te schudden en ineen te storten.

Wonen in de stal

Het huis van Dhan staat nog recht. Maar wanneer je binnengaat, zie je dat de twee verdiepingen als een kaartenhuisje ineengestort zijn. “We hadden het al zo moeilijk om dit huis te kunnen bouwen”, vertelt Dhan. “En nu kunnen we niet eens overwegen om het te laten repareren of heropbouwen. Onze financiële situatie is te onstabiel.” Dhan en haar familie hebben eerst enkele weken onder een tentzeil gekampeerd. Nu zijn ze in de stal naast hun oude huis gaan wonen.

Rijstzaden voor 900 families

Het huis van Dhan en haar familie is verwoest. En zo goed als alle zaden die Dhan en haar echtgenoot hadden verzameld voor het volgende seizoen, zijn verloren gegaan door de aardbeving. In Tripureshwor hebben meer dan 900 families elk 20 kilo rijstzaden gekregen, met dank aan een samenwerking tussen Oxfam en Small Farmer Agricultural Cooperative Federation (SFACF). Met de zaden kunnen de boeren volgend jaar 600 kilo rijst produceren, die ze zelf kunnen opeten en verkopen.

Twee weken om te zaaien

De rijstzaden zijn waardevol voor Dhan. Ze heeft nog maar twee weken om op tijd te zaaien, voor de moessonregens beginnen. Al vindt ze het nog altijd moeilijk om naar de toekomst te kijken, stap voor stap neemt Dhan de draad terug op. “We zijn opnieuw begonnen met onze taken van elke dag”, vertelt Dhan. “Als we stoppen met werken, hebben we in de toekomst niets meer om te eten. We moeten vooruit blijven gaan.”