"Gemiste kans in de strijd tegen belastingontwijking"

17/06/2015

De Europese Commissie presenteerde zojuist in Brussel haar actieplan voor een eerlijker belastingsysteem in de EU. Oxfam is kritisch over het plan.

Xavier Declercq, directeur beleidswerk bij Oxfam-Solidariteit:

“Met dit plan laat de Commissie een unieke mogelijkheid voorbij gaan om agressieve belastingpraktijken van multinationals stevig aan te pakken. Dat is niet alleen een gemiste kans voor de EU zelf, ook ontwikkelingslanden blijven inkomsten mislopen doordat grote bedrijven misbruik maken van gunstige fiscale regelingen in EU-landen.

Het plan van de Europese Commissie is tandeloos en bevat nauwelijks concrete maatregelen. Maatregelen om winstdrainage naar die belastingparadijzen tegen te gaan, worden overgelaten aan individuele lidstaten. Terwijl iedereen weet dat van sommige EU-landen weinig actie valt te verwachten.

Er is dan wel een lijst van belastingparadijzen opgesteld, maar EU-staten - in het bijzonder Luxemburg - worden daar bewust buiten schot gehouden. Europa blijft dus hardnekkig ontkennen dat het de spil vormt in een wereldwijd netwerk van belastingparadijzen.  Dat zegt veel over de wil van individuele lidstaten om belastingontwijking aan te pakken en ervoor te zorgen dat bedrijven een eerlijk deel van de belastingen betalen.

Multinationale ondernemingen publiek bekend laten maken welke winst ze boeken en welke belastingen betalen in welk land, moet altijd deel uitmaken van een degelijk plan voor een eerlijker belastingsyteem."

Extra

  • Het vandaag gepresenteerde actieplan is het tweede onderdeel van een initiatief van de Europese Commissie voor een eerlijker belastingsysteem in Europa dat volgt op de “Luxleaks” onthullingen. Het eerste onderdeel – het zogenaamde Tax Transparency Package – werd gepubliceerd op 8 maart 2015.
  • In maart 2015 publiceerde Oxfam de beleidsnota “Pulling the Plug – How to stop corporate tax dodging in Europe and beyond” met aanbevelingen voor een effectievere aanpak van belastingontwijking op EU-niveau.
     
Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter